Mađarska koči ulazak Švedske u NATO

Mađarska koči ulazak Švedske u NATO

Zvanična Budimpešta je zabrinuta zbog kritika švedskih političara o demokratskom nazadovanju Mađarske, pa se sve češće čuju upozorenja da ova zemlja nije raspoložena da podrži ulazak Švedske u NATO. Nije sigurno” da Mađarska treba odobriti ratifikaciju švedskog pristupanja NATO-u, rekao je predsednik mađarskog parlamenta za lokalnu televiziju HirTV kasno sinoć, signalizirajući moguće dalje odlaganje tog procesa. Mađarski proces ratifikacije zakočen je u parlamentu od prošle godine.

Turska i Mađarska još nisu ratifikovale kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u. “Ne treba nam saveznik koji ima takvo mišljenje o nama”, rekao je Laslo Kover. “Nije sigurno da ćemo glasati za Švedsku u NATO-u”, naglasio je on. On se pozvao na kratki švedski obrazovni film za učenike koji kritikuje stanje demokratije u Mađarskoj.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto već je poslao otvoreno pismo švedskom kolegi u kojem naglašava da su međusobno kontradiktorni zahtev da mađarski parlament ratifikuje švedsko članstvo u NATO-u i napad na mađarsku demokratiju.

Turski predsednik Erdogan dao je zeleno svetlo za pristup Švedske NATO-u na samitu saveza u Vilnjusu. Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svetlo, ali Švedsku koče Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.