EU: U Crnoj Gori propuštena prilika za dijalog

0

Evropska unija žali zbog propuštene prilike da se uspostavi politički dijalog u Skupštini Crne Gore i da se na sveobuhvatan način sagleda izborni okvir i poveća poverenje u parlamentarne izbore naredne godine, saopšteno je iz Brisela.
Ti rezultati su važni za reforme Crne Gore na putu u EU, posebno u pogledu pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koji se odnose na vladavinu zakona, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su izdali portparolka komesara za proširenje Ana Pisonero i portparol šefa evropske diplomatije Peter Stano. EU insistirada svi politički akteri u Crnoj Gori moraju preuzeti odgovornost i vrate političku raspravu u parlament.
“EU ponavlja da se u parlamentu treba odvijati politička rasprava i da parlamentarni bojkoti nisu rešenje, naročito za zemlju koja pregovara o ulasku u EU”, podvlači se u saopštenju koje su potpisali Pisonero i Stano.
Osvrćući se na predlog nacrta Zakona o slobodi veroispovesti i pravnom statusu verskih zajednica, Ana Pisonero i Peter Stano poručuju da je regulisanje verskih zajednica nacionalna nadležnost, ali da se to treba učiniti na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne sudionike, te u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine.
Rasprava o usvajanju ovog zakona je u sredu protekla uz visoke tenzije, a korišćene su I teške reči I pretnje među zastupnicima.
Vlada Crne Gore je početkom decembra utvrdila novi predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji nije prihvatila Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.
Najspornija odredba ranijeg Nacrta Zakona je ona koja se odnosi na vlasništvo nad verskim objektima, po kojoj će u državno vlasništvo preći objekti i zemljište za koje verska zajednica nema dokaze o vlasništvu.