Mask: „Glas naroda je glas Boga“

Mask: „Glas naroda je glas Boga“

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask, novi vlasnik Tvitera, vratiće većinu prethodno zabranjenih naloga, jer je njegov „referendum“ pokazao da treba da to učini. Mask je sproveo brzi referendum ( oko 3 miliona glasova) sa pitanjem :“Da li bi Tviter trebalo da ponudi opštu amnestiju za ukinute naloge, pod uslovom da korisnici ne krše zakon i ne koriste skandalozne ‘spamove’? Da/Ne”.

Više od 72 odsto je odgovorilo sa „DA“. „Vox populi, Vox Dei“ ( Glas naroda je glas Boga) napisao je Mask i uveo novu populističku eru u odlučivanju – popularna i opšteprihvaćena mišljenja moraju se smatrati istinitima.

Mask je nedavno na isti način vrati i Donalda Trampa na Tviter, kada je glasalo15 miliona korisnika, od kojih je 51 odsto bilo za povratak bivšeg predsednika SAD na ovu društvenu platformu.

On je odbacio amnestiju za Tviteraše koji su koristili spamove.

Kontroverzni Mask je na ovaj način pravo odlučivanja dao masama korisnika, a ne nezavisnim regulatornim telima, ili ad hok većima.

Kongres se ne oglašava, političari ćute pred snagom moćne nove tehnologije.

Milijarderu i osnivaču komapnije „Tesla“ upućuju se oštre zamerke zbog toga što dozvoljava haos , povrede prava, govor mržnje…na društvenoj mreži čiji je vlasnik.

U Evropi raste nezadovoljstvo zbog velikog broja lažnih profila i lažnih vesti na Tviteru, pa Masku prete velike kazne (6 odsto profita).

Ipak, on je , čini se iskoristio stratešku prednost Tvitera u vreme rata u Ukrajini, za plasiranje informacija i to obilato koristi tvrdeći da se bori protiv dezinformacija koje širi ruska propaganda, ali i optužujući „aktiviste“ da „žele da smanje prihode od oglašavanja i tako unište Tviter“. Foksvagen , Dženeral motors i Dženeral Mils su već obustavile reklamiranje na Tviteru od kako ga je Mask kupio.