Mega štrajk paralisao Nemačku

Mega štrajk paralisao Nemačku

Veliki štrajk preti da parališe međugradski i regionalni železnički saobraćaj, kao i lokalni javni prevoz i gotovo sve aerodrome, javljaju mediji. Celodnevni štrajk je počeo prošle noći, u ponoć i trajaće 24 sata. Nemački sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat železnica i transporta EVG sprovode mega štrajk u koji je uključeno 120.000 zaposlenih širom zemlje preko Verdija i još 230.000 zaposlenih koje štiti sindikat EVG.

U velikom je obimu zaustavljen javni prevoz, zatvorene su pojedini autoputevi. Nemačka železnica (Deutsche Bahn) zaustavila je sav međugradski promet.

Gotovo da neće biti železničkog saobraćaja“, kaže direktor odeljenja za ljudske resurse Nemačke železnice Martin Seiler. Posledice će se još osećati u utorak.

U sedam nemačkih saveznih zemalja gotovo ništa ne bi trebalo da saobraća u lokalnom prevozu: u Hesenu, Baden-Witembergu, Falačkom Porajnju, Bavarskoj, Saskoj, Donjoj Saskoj i Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Nemački aerodromi masovno štrajkaju. Prema podacima udruženja aerodorma ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika ne može poleteti, a zaustavljen je i putnički saobraćaj na najvećem aerodoromu – u Frankfurtu. U nedelju na aerodormu Minhen nije bilo redovnih letova.

U mnogim će se mestima i u utorak osetiti posledice štrajka upozorenja. U međugradskom saobraćaju Nemačkim železnicama, na primer, trebaće neko vreme pre nego što se ICE i IC vlakovi vrate u saobraćaj.

Iz Nemačke železnice su poručili da se i dalje u utorak mogu očekivati otkazivanja vozova, posebno tokom dana.
Stručnjaci ne očekuju da će nacionalni štrajk izazvati veću privrednu štetu.

Sa stanovišta sindikata, poslodavci pokazuju premalo pomaka u nekoliko krugova kolektivnog pregovaranja.

Za 2,5 miliona saveznih i lokalnih službenika Verdi i udruženja državnih službenika, sindikati traže 10,5 posto veća primanja, ali najmanje 500 evra više mesečno. U međuvremenu, EVG se bori s nekoliko kompanija za više novca, posebno za Nemačku železnicu.