Kamion-bomba u Avganistanu

0

Najmanje 20 ljudi je ubijeno, 95 ranjeno u eksploziji koju je izazvao kamion – bomba u blizini bolnice na jugu Avganistana. Strahuje se da će broj poginulih i povređenih biti povećan jer spasioci rasčišćavaju ruševine u Kalatu, glavnom gradu provincije Zabul.

Zaničnici tvrde da je meta napada bila zgrada avganistanske tajne službe.

Bomba je bila smeštena u manjem kamionu koji je dovezen blizu zgrade Nacionalne direkcije za bezbednost, ali se vozilo zaustavilo ispred ulaza u bolnicu, koja se nalazi u blizini.

U eksploziji su stradali i žene i deca, kao i bolničko osoblje.

Talibani su upozorili da će pojačati napade protiv avganistanske vlade kako bi odvratili ljude od glasanja na predsedničkim izborima zakazanim za 28. septembar.

Očekuje se da će na predsedničkim izborima glasati više od 9 miliona Avganistanaca,a vlada osigurala više od 70.000 pripadnika bezbednosnih snaga širom Avganistana sa ciljem da obezbede izbornu kampanju.

Američki predsednik Donald Trump naglo je prekinuo razgovore ovog meseca sa talibanima o sporazumu o povlačenju američkih trupa iz Avganistana, u zamenu za bezbednosne garancije Talibana.

Razgovori, koji nisu obuhvatali afganistansku vladu, trebalo je da dovedu do širih mirovnih pregovora za okončanje 18-godišnjeg rata u Afganistanu.