Merkel sa Inckom i Šmitom

0

Bivši i novi visoki predstavnik u BIH, Valentin Incko i Kristijan Šmit, sastali su se u Berlinu sa Angelom Merkel. Kancelarki je očigledno stalo da, pre odlaska, osigura uspešan nastavak nemačke inicijative na Balkanu. Ona sutra putuje u Moskvu, gde će, kako se očekuje, sa predsednikom Rusije razgovarati u stanju u BiH. Berlin ističe koliko mu je važan uticaj na Balkanu i nastoji da prevaziđe krizu oko visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Nemačka diplomatska inicijativa započeta početkom ove godine posetama Berlinu šefova diiplomatije zemalja sa Balkana, nastavlja se punom parom iako ova nemačka vlada ima mandat još nekoliko nedelja. Nemačka kancelarka Angela merkel, koja uskoro napušta političku pozornicu, primila je u Berlinu dvojicu visokih predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Incka i Kristijana Šmita, koji je na tu dužnost imenovan početkom ovog meseca.

Zanimljivo je da ni uoči, a ni nakon ovog susreta, nije bilo uobičajene konferencije za novinare. Nakon susreta je samo šturo saopšteno da se Merkel zahvalila Incku na 12-godišnjem angažmanu u Bosni i Hercegovini, a Šmitu obećala punu podršku nemačke vlade u obvaljanju te „važne međunarodne funkcije“.

Kako je preneo portparol vlade Štefen Zajbert, „u centru pažnje razgovora bila je situacija u BiH“, posebno „reforme koje tamo moraju da se sprovedu“, a sve to „s pogledom na približavanje Evropskoj uniji“.

Taj susret je zvanično najavljen preko Saveznog ureda za štampu, što znači da mu se pridaje veliki značaj. Angela Merkel u vreme kada se u Nemačkoj zahuktava predizborna kampanja za parlamentarne izbore krajem septembra, pored svih obveza, kako na unutrašnjem, tako i spoljnopolitičkom planu, nekoliko nedelja uoči, sada se može reći, njenog istorijskog silaska s vlasti, nalazi vreme da primi dvojicu političara za koje većina nemačkih građana nikada nije ni čula. Poruka Berlina je – stalo nam je do regiona jugoistočne Evrope, politika svake sledeće savezne vlade – u kojoj će CDU Angele Merkel verovatno opet igrati važnu ulogu – biće politika spoljnopolitičkog kontinuiteta, a to važi i za zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

Merkelova putuje sutra u Moskvu, u oproštajnu posetu. Iako u kancelarskom uredu nisu hteli ni da negiraju, ni da potvrde da će u Kremlju biti reči i o ruskoj blokadi funkcije visokog predstavnika za BiH, očekuje se da će se nemačka kancelarka potruditi da Moskva, ako ne zvanično, a ono bar na terenu, omogući rad Kristijanu Šmitu i prećutno podrži njegove namere da oživljavanjem reformskog procesa BiH pomeri sa mrtve tačke.

Ta misija ima ozbiljnih izgleda da uspe jer je Moskvi potreban Berlin koji je ostao među najpouzdanijim (ako ne i jedini) partnerima unutar, Rusiji veoma važne, Evropske unije. Vladimir Putin, kako smatraju nemački mediji, mora da bude zahvalan Angeli Merkel zbog uzdržanosti Berlina kada su u pitanju nove sankcije Brisela Kremlju. Naročito se ističe da je Berlin bio presudan za spasavanje gasovoda Severni tok 2. To je, kako se tvrdi, diplomatski uspeh Nemačke uprkos ogromnom otporu zemalja poput Poljske, s kojom Nemačka takođe ima osetljive odnose.

Dolazak Kristijana Šmita u Sarajevo naišao je na buru negodovanja u Republici Srpskoj i izazvao nove tenzije na relaciji Sarajevo – Banja Luka