Milanović – predsednik Hrvatske

0

Novi predsednik Hrvatske biće Zoran Milanović koji je u drugom krugu izbora pobedio Kolindu Grabar Kitarović. On je po profesiji pravnik, član je SDP-a. Na čelu hrvatske vlade bio je od decembra 2011. do januara 2016. godine.

Zoran Milanović, pobednik predsedničkih izbora u Hrvatskoj, rođen je 30. oktobra 1966. godine u Zagrebu. Otac i majka poreklom su mu iz Sinja i Senja. Diplomirao je na pravnom fakultetu, nakon čega je dobio posao u trgovačkom sudu, a zatim, 1993. godine u Ministarstvu spoljnih poslova.

Član Socijaldemokratske partije Hrvatske postao je 1999. godine. Nakon pobede te partije za izborima 2000. godine poverena u je komunkacija sa NATO-om. Tri godine kasnije je postao pomoćnik ministra spoljnih poslova.

Ipak, nakon što je HDZ pobedio na parlamentarnim izborima 2003. godine, odlazi sa državnih fukncija i posvećuje se stranci, gde je zauzimao nekoliko manje važnih pozicija.

Međutim, imao je velike ambicije. Kandidovao se na izbornoj konvenciji stranke 2007. godine i postao predsednik SDP-a u konkurenciji Željka Antunovića, Milana Bandića i Tonina Picule.Nakon parlamentarnih izbora 2007. godine, prvi put zauzima svoje mesto u hrvatskom Saboru. Tokom mandata bio je predsednik Kluba poslanika SDP-a i član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sistem.

Na 11. konvenciji SDP-a 10. maja 2008. godine ponovo je izabran za predsednika Stranke.

Godine 2010. je sklopio predizborni sporazum SDP-a sa Hrvatskom narodnom strankom, IDS i HSU poznat kao “Kukuriku koalicija”. Taj je blok na izborima 2011. godine osvojio apsolutnu većinu u Saboru.

To je omogućilo Zoranu Milanoviću da postane premijer. Na dužnost je stupio 23. decembra.

Javnost u Srbiji najviše ga pamti po zatvaranju prelaza Batrovci za teretni saobraćaj 2015. godine zbog migrantske krize. Nakon toga je Srbija uvela kontramete zabranivši uvoz robe iz Hrvatske.

Hrvatska je zabranila i ulazak vozila sa srpskim tablicama na njenu teritoriju ali je pod pritiskom EU na kraju odblokirala granicu.

Milanović je vlast izgubio nakon parlamentarnih izbora u novembru 2015. godine. HDZ je napravio koaliciju sa Mostom.