Đakovica – protest protiv posete Srba

0

U Đakovici od jutros protesti Albanca zbog najave dolaska Srba da na Badnji dan obiđu crkvu u ovom gradu. Šef policije Krist Đokaj izjavio je da Srbi danas neće doći n ahodočašće u Đakovicu.

Okupljanja lokalnih Albanaca su počela oko 8 i 30. Ispred pravoslavne crkve u Đakovici se okupilo nekoliko desetina Albanaca koji nameravaju da spreče posetu Srba. Ove proteste organizuje vie lokalnih albanskih organizacija i nevladinih institucija. Oni tvrde da su posete Srba – provokacija.

U Đakovici je do rata živelo oko 12.500 Srba. U Đakovici su danas ostale samo tri monahinje u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice. O staricama iz Đakovice naš portal je pisao i pred Božić prošle godine, kada je iguman manastira Dečani, Sava Janjić, izvestio da su zbog “navodnog mirnog protesta” Albanaca iz Dečana protiv dolaska Srba u obilazak pravoslavne crkve, ove starice ostale zaključane u manastiru.

Božićna liturgija tada nije služena, niti je iko mogao da donese badnjak. Raseljeni Srbi od dolaska su i tada odustali upravo zbog protesta Albanaca.

Sa druge strane, ovaj grad se u kosovskoj javnosti ističe kao mesto koje bilo posebno pogođeno ratnim zločinima paramilitarnih formacija iz Srbije.