Milov savetnik podstiče nemire u Crnoj Gori

0

Tužilaštvo je juče samoinicijativno ispitivalo da li je Veselin Veljović počinio krivično delo kada je u autorskom tekstu pozvao građane da se masovno okupe, a policajce da odbiju pojedina naređenja prilikom ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog.

Doskorašnji prvi čovek Uprave policije i aktuelni savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, u tekstu navodi da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

Tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Biljana Medenica, juče ujutro tražila je od Uprave policije da postupa u predmetu nakon što je Veljović objavio autorski tekst u Pobjedi.

Predstavnici vladajućih partija i premijer Zdravko Krivokapić ocenili su da Veljović u tekstu poziva na pobunu bezbednosnih snaga i nemire i da se može shvatiti da je poziv upućen i u ime predsednika države, jer je on njegov savetnik, iako se Veljović ispod teksta potpisao kao predavač na predmetima Nacionalne i Međunarodne bezbednosti na Univerzitetu Donja Gorica.

Iz Đukanovićevog kabineta juče se nisu oglašavali povodom Veljovićevog teksta.

Veljović je juče “Vijestima” rekao da je njegov tekst potpuno jasan, a “svako ima pravo da ga tumači na svoj način”.

Premijer je ocijenio da Veljović ne koristi slobodu govora i javnog okupljanja, nego ih zloupotrebljava i otvoreno se meša u rad policije.