SAD ubile iranskog generala

0

Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Donald Tramp naredio vazdušni napad u kom je danas u ranim jutarnjim časovima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasem Sulejmani, komandant jedinica za specijalne operacije. Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu. U napadu je takođe ubijen i zamenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik.
U napadu je poginuo i jedan od čelnika proiranskog PMF-a Abu Mahdi el Muhandis. Iranski zvaničnici osuđuju ubistvo generala i prete osvetom. Iranski šef diplomatije Muhamed Džavad Zarif je ubistvo iranskog i iračkog vojnog zvaničnika nazvao suludim potezom koji vodi pogoršanju situacije u regionu.

“Amerika je počinila akt međunarodnog terorizma, ciljan je i ubijen general Solejmani, vođa snaga koje vode najefikasniju borbu protiv ID, El Nusra fronta, Al Kaide. Amerika snosi odgovornost za sve posledice svog odmetničkog avanturizma”, istakao je Zarif.

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei proglasio je trodnevu žalost. Ali Hamnei postavio je na čelo jedinice “Kuds” , elitnih snaga iranske Revolucionarne garde, Ismaila Ganija, zamenika ubijenog generala Kasima Sulejmanija.

Cena nafte skočila četiri odsto. Nekoliko raketa ispaljenih na bagdadski aerodrom pogodilo je kolonu automobila na teretnom terminalu, u trenutku kada su se u njima nalazili zvaničnici iranske Revolucionarne garde i proiranskog PMF-a. Kako je javila iračka državna televizija, u eksplozijama je stradalo najmanje pet osoba, uključujući komandanta Kuda, jedinice za specijalno ratovanje Revolucionarne garde, generala Kasima Sulejmanija.

Generala Sulejmanija Amerikanci godinama smatraju ključnim operativcem Teherana u Siriji, Iraku i Libanu, te čovekom koji je sa ivice ponora izvukao režim Bašira el Asada u trenutku kada se njegova propast činila pitanjem trenutka.

Pogibiju generala Sulejmanija prva je potvrdila iračka državna televizija. Iranska agencija Fars prenela je ovu vest, navodeći da ne može da potvrdi valjanost informacije. Takođe, spekulisalo se da li je napad izveden iz višecevnih raketnih bacača i dronova.

Smrt iranskog generala potvrđena je tek nekoliko sati kasnije, kada je Pentagon saopštio da je u napadu dronova, koji je naredio predsednik Donald Tramp, ubijen prvi čovek Kuda, general Kasim Sulejmani.

”General Sulejmani i snage Kuda odgovorne su za smrt stotina američkih i savezničkih vojnika i ranjavanje hiljada drugih”, navodi se u saopštenju Pentagona.

Američki predsednik je, nešto ranije, na Tviter postavio sliku američke zastave, bez ikakvog komentara.

Smrt generala Sulejmanija mogla bi ionako uzavrele odnose između Teherana i Vašingtona pretvoriti u otvorene sukobe na nekoliko frontova, uključujući Persijski zaliv, Siriju i Liban.

Kasim Sulejmani važio je za bliskog saradnika iranskog verskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija i smatran je za mogućeg budućeg iranskog lidera.Njujorker je za generala Sulejmanija, svojevremeno, pisao da kontroliše čitav niz iranskih proksi operacija po Bliskom istoku – od Hezbolaha u Libanu, šiitskih milicija u Iraku do kurdskih snaga u Siriji.

U eksploziji je ubijen i Abu Mahdi el Muhandis, zamenik komandanta proiranskog Pokreta za nacionalnu mobilizaciju, ili PMF-a, čije su pristalice nedavno pod opsadom držale američku ambasadu u Bagdadu.

Među žrtvama je, navodno, i Muhamed Rida, ključni operativac PMF-a.

Irački mediji, pozivajući se na bezbednosne zvaničnike, prvo su javili su da je na aerodrom ispaljeno nekoliko projektila iz višecevnih raketnih bacača, ali je nedugo zatim postalo jasno da je napad izvršen dronovima.

Raketni napad je usledio svega nekoliko dana nakon dramatične dvodnevne opsade ambasade SAD u Bagdadu.

Američki predsednik Donald Tramp je za opsadu ambasade opzužio Irance, navodeći da će ”Teheran snositi odgovornost za sve što se bude dogodilo”, a komandant iranske Revolucionarne garde general Hosein Salami mu je odgovorio da ”Iran ne želi rat”, ali da ”poseduje kapacitete da razbije SAD”.

Posle Trampove pretnje usledila je serija vazdušnih udara na kampove PMF-a u kojima je ubijeno namanje 25 osoba.