MMF : Srbija da vrati dug Libiji

0

Međunarodni monetarni fond zahteva da Srbija pod hitno Libiji treba da vrati dugove iz 1981. godine. Od Vlade Srbije MMF traži da nađe način i pokrije dug od pre četiri decenije. Kako stoji u delu izveštaja MMF o strukturnim reformama vlasti u upravljanju javnim finansijama, Srbija ima neizmirenih zaostalih potraživanja.
“Vlasti su u kontaktu sa njihovim libijskim kolegama po pitanju rešavanja zaostalih potraživanja Libije prema Srbiji. Ti dugovi su nastali 1981. godine zbog neizmirene državne obaveze vezane za zajam za uvoz sirove nafte”, navodi MMF u izveštaju.

Ta institucija u nastavku teksta ističe da srpske vlasti treba da istraju u naporima da ove zaostatke “reše što je pre moguće”, za šta bi se moglo reći da je prvi put da se ova međunarodna finansijska institucija u ovakvom tonu obraća Vladi po pitanju rešavanja starih finansijskih problema.
U ovom Izveštaju se ne navodi koliki je dug prema Libiji, ali prema podacima Narodne banke Srbije iz septembra prošle godine, dug je iznosio 40,5 miliona evra.
Ekonomista Ljubomir Maždar ističe da takve obaveze treba što pre podmiriti jer “svakako ne doprinose našem ugledu u međunarodnoj finansijskoj zajednici”.
“Verujem da je ova stavka MMF donekle inspirisana činjenicom da je Libija sada u građanskom ratu i vrlo teškoj situaciji, tako da joj je svaka para koju izvuče po osnovu svojih potraživanja važna. Bitna je za zemlju koja je toliko ugrožena”, ocenjuje Madžar za “Blic Biznis”.

Na spisku obaveza Srbije su i krediti koje je naša zemlja uzimala u periodu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Prethodnih godina u proseku smo vraćali po oko 250 miliona evra godišnje, a tokom ove godine Srbija će po osnovu glavnice i kamate na te zajmove dati 241,64 miliona evra.
Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Srbija, prema stanju poslednjeg dana prošle godine, duguje još ukupno 1,9 milijardi evra.
Najviše dugujemo Pariskom klubu – milijardu evra kod koga se kao republika pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (652,74 miliona evra) odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još dugo otplaćivati i Kuvajtu (251,41 milion).

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je prošle godine, govoreći o vraćanju starih dugova , da će Vlada i u narednom periodu težiti da prevremeno otplati kredite i dugove sa višim kamatnim stopama, kao što su reprogrami kredita kod Svetske banke.
“Naša zemlja je danas mnogo otpornija i ekonomski snažnija nego pre samo nekoliko godina, a samim tim smo i spremniji za bilo kakvu potencijalnu svetsku ekonomsku krizu”, izjavio je Mali za “Blic”.

S druge strane, susedi više nemaju problem sa otplatom starih dugova. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije.
Susedi su u celosti i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svetskoj i Evropskoj investicionoj banci. Još odgovorniji u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara oni su isplatili 1995. godine.