Kurti kandidat za premijera Kosova

0

Pokret “Samoopredeljenje”, stranka koja je osvojila najveću podršku gradjana na oktobarskim izborima, predložila je danas lidera te stranke Aljbina Kurtija za mandatara za formiranje nove vlade. Faksimil dokumenta objavila je prištinska televizija Kljan Kosova. Samoopredeljenje je predlog za mandatara dostavio predsedniku privremenih prštinskih institucija, nakon više poziva Hašima Tačija da ili predlože mandatara ili ga obaveste da odustaju od te pozicije.
Prištinska Gazeta Expres piše da je predlog Kurtija za mandatara dostavljen Tačiju. Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je juče da je potpisao nominaciju lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za premijera i da se nada da će “Kurti reagovati jer je to u njegovom sopstvenom interesu ili bi u suprotnom trebalo da se odrekne mandata”.
Samoopredeljenje i DSK nisu uspeli još da se dogovore o budućoj koaliciji i vladi, odbacivši poslednje ponude koje su stranke dale jedna drugoj.
Očekuje se da se posle Kurtijevog prihvatanja mandata ubrzo razreši dilema da li Samoopredeljenje može sa Demokratskim savezom Kosova da napravi koalicioni sporazum i formira vladu. Kurtijev Pokret Samoopredeljenje nema većinu u parlamentu da bi mogao samostalno da formira vladu, a nema informacija da su višemesečni pregovori sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe, postigle dogovor o postizbornom koalicionom