“Morava”, treći međunarodni aerodrom u Srbiji

0

Pored Beograda i Niša, od danas će u Srbiji raditi i treći međunarodni aerodrom. Otvara se Aerodrom “Morava” kod Kraljeva i postaje mešoviti civilno-vojni. Mihajlo Zdravković, direktor “Aerodroma Srbije”, istakao je da se prve linije na aerodromu “Morava” mogu očekivati u zimskom redu letenja.

Mihajlo Zdravković kaže za RTS da je sve spremno za svečano otvaranje aerodroma “Morava”.

“Planirano je da pored svečanog otvaranja civilnog aerodroma ‘Morava’ u Kraljevu bude i jedan skroman letački program s jedne strane i s druge strane sletanje prvog civilnog aviona na naš aerodrom”, rekao je Zdravković.

Direktor naglašava da trenutno na aerodromu “Morava” ima 37 zaposlenih.

“Moraće da prođu određenu proceduru, obuku neophodnu za obavljanje poslova u vazduhoplovstvu i radiće paralelno dok ne završe te obuke sa kolegama sa niškog aerodroma”, ističe Zdravković.

Prema njegovim rečima, sledeći korak je otvaranje aerodroma prema kompanijama.

“Očekujemo da prve linije budu u zimskom redu letenja, ovde se mogu očekivati u ovom trenutku regionalne linije sa manjim vazduhoplovima”, naveo je Zdravković.

Istakao je da su to avioni koji uglavnom imaju do 80 mesta i dodao da se u narednom periodu može očekivati proširenje piste, ili izgradnja nove.

“Pista je u ovom trenuku produžena za 65 metara, celokupna površina piste je presvučena novim asfaltom kao i rulne staze koje vode do platforme”, istakao je Zdravković.

Dodaje da je kargo saobraćaj u ovom trenutku otvoren za vazdušni civilni putnički saobraćaj.

“Sledeća instanca jeste otvaranje za kargo saobraćaj, on je moguć i u ovom trenutku, ali u ograničenim uslovima, zbog toga što je za smeštaj opreme neophodne za obavljanje civilnog vazdušnog saobraćaja potreban određeni prostor. U ovom trenutku mi nemamo drugog prostora, osim prostora za kargo što je bio uslov za dobijanje dozvole za rad ‘Aerodroma Morava'”, zaključio je Zdravković.