Spaljena baza CIA u Avganistanu

Spaljena baza CIA u Avganistanu

Talibani su novinarima pokazali srušenu i spaljenu bazu koju je koristila CIA u Avganistanu. Baza je proteklih 20 godina bila držana u tajnosti, vidljiva samo na satelitskim slikama i spominjana samo u svedočenjima zatvorenika koji su preživeli mučenja. Automobili, autobusi i oklopna vozila koje je CIA koristila za rat u Avganistanu poređani su i spaljeni pre nego što su Amerikanci napustili zemlju.

Selo koje su američki obaveštajci koristili za obuku paravojnih snaga koje se povezuju da nekim od najgorih kršenja ljudskih prava potpuno je uništeno. Ostao je samo visoki betonski zid koji još uvek stoji iznad nekadašnjeg prostora za obuku, koji se koristio kako bi se uvežbale noćne racije na domove civila.

Veliko skladište municije je razneto a eksplozija, koja je odjeknula nakon krvavog napada na aerodrom u Kabulu, uznemirila je i prestrašila lokalno stanovništvo.

Kako piše Gardijan, ova baza je korišćena kao središte operacija CIA-e i 20 godina je skrivana kao mračna tajna američkog rata protiv terora. Ogromno postrojenje postalo je ozloglašeno na samom početku sukoba po mučenjima i ubistvima u “Slanoj jami”, zatvoru za koji je CIA imala tajno ime Kobalt.

Ljudi koji su tamo bili zatvoreni zovu ga i “mračni zatvor” jer u njihovim ćelijama nije bilo svetlosti. Tu je Gul Raman umro od hipotermije 2002. godine jer je polugo bio vezan i ostavljen da se smrzava napolju. Njegova smrt dovela je do prvog zvaničnog CIA pravilnika ispitivanja i mučenja.

Baza je protekle dve decenije bila obavijena velom tajne, vidljiva samo na satelitskim slikama i spominjana jedino u svedočenjima preživelih zatvorenika. Sada su ju preuzele talibanske specijalne snage i prvi put pokazali novinarima.

– Želimo da pokažemo kako su protraćili sve ove stvari koje su mogle biti iskorišćene za izgradnju naše države – rekao je Mula Hasanain, zapovednik specijalne talibanske jedinice Badri 313, koji je novinarima pokazao jame za spaljivanje, spaljene automobile, autobuse i vojna vozila.

Hasanain je rekao da talibani planiraju da iskoriste bazu za obuku svojih trupa, uključujući i odred bombaša samoubica, tako da je novinarski izlet u bazu “prvi i poslednji put da su je videli”.

Paravojne jedinice koje su operisale ovde među najstrašnijim su u zemlji, optužene za ubistva i mučenja civila, uključujući i decu. Talibani kažu da ne znaju ništa o Slanoj jami niti o navodnim mučenjima koja su se tamo dešavala a koja, prema izveštajima Njujork tajmsa, uključuju “rektalno hranjenje”, uskraćivanje toaleta, teranje zatvorenika da nose pelene, kačenje da vise naglavačke…

Talibani, piše britanski list, nisu bili radi da pušte novinare da obiđu oblasti koje nisu još uvek proverene i tvrde da su pronašli bombe i zamke u ruševinama kampa.

Deo kampa sa hajtek opremom, medicinskim postrojenjima je potpuno sravnjen sa zemljom, ali je ostao deo sa zabavnim sadržajima – stolovima za bilijar, ping pong, stoni fudbal, pikado, slagalicama. Ostaje da se vidi šta će talibani, koji su do nedavno zabranjivali i šah, uraditi sa njim.