Moskva – 1000 lažnih bombi dnevno

0

Talas lažnih dojava o podmetnutim bombama već mesecima pritiska Moskvu i Sankt Peterburg, ali i druge ruske gradove. Lažni alarmi o postavljenim bombama uslovili su svakodnevne evakuacije sudova, škola, tržnih centara…Posebno je pogođena Moskva u kojoj živi i radi skoro 16 miliona stanovnika. Vlasti saopštavaju da samo u Moskvi beleže skoro hiljadu lažnih pretnji dnevno. Od kraja novembra kada je počela „praksa“ lažnih dojava skoro dva miliona ljudi je evakuisano iz zgrada u Moskvi, javlja agencija Interfaks. Neke škole su evakuisana i po nekoliko puta dnevno. U nekim školama roditelji su angažovali čak i pse tragače kako bi se provefre brže obavile, a deca što pre vratila na nastavu.
Oko 1500 lokacija je 5 februara bilo pod alarmom, uključujući i Hram Hrista Spasitelja, preko 30 sudova, 150 škola i fakulteta… Saobraćaj je zaustavljen , a pretresi su obavljeni na 232 metro stanice i na više desetina klinika. Istog dana je evakuisano 50 tržnih centara.
Pretnje i lažne dojave stižu uvek na isti način, javlja AFP. Veliki broj i mejl poruka se šalje sa šifrovanih i nepoznatih adresa i to najviše kompanijama i organizaicjama koje , po ruskim zakonima, moraju da evakuišu sve osobe i pregledaju sve prostorije. Pretresi izazavija velike štete i velike troškove, koji premašuju milionske cifre. Moskovske snage bezbednosti nemaju dovoljno kapaciteta da „pokriju“ sve dojave i da na sva prijavljene tačke pošalju ekipe sa psima tragačima, snajperistima i specijalcima.
Česta meta su i aerodromi Šeremetjevo i Domodedovo.
Pre desetak dana ruska služba bezbednosti FSB i Roskomnadzor ( organizacja za bezbednost komunikacija) objavile su da su blokirala dva provajdera elektronske pošte iz inostranstva zbog širenja lažnih pretnji. Nisu saopštili ko su ti provajderi.
U Sankt Peterburgu su objavljene skenirane poruke o šemi ucena povezanoj sa virtuelnoim valutom Bitkoin. Radi se o 120 Bitkoina ( 1,2 milina dolara) koje je navodno preko sada „provaljene“ VEKS platforme ukrao ruski milijader Konstantin Malofojev.
Mediji pod kontrolom Kremlja gotovo da u potpunosti ignorišu lažne bombe, što jedni tumače kao nemoć ruske države, a drugi tvrde a je to dobra taktika protiv širenja panike.
Ruski zvaničnici tvrde da je u pitanju kriminal koji pokušava da unese paniku u život Rusije. Navodi se da je tehnika sada toliko napredovala da su ti kriminalci za dva koraka ispred policije i da ih je veoma teško zaustaviti. Broj lažnih dojava je toliko veliki da ih ni tajne službe sa najboljom opremom ne mogu sprečiti.