Deca – trećina korisnika interneta

0

Deca čine trećinu korisnika interneta, saopštio je UNICEF. Deca su najčešće izložena rizicima i zloupotrebama njihove privatnosti, kao I meta uznemirujućih sadržaja i lažnih vesti, saopštila je digitalna agencija Namiks.
UNICEF-ovo istraživanje “Sigurnost interneta za celu porodicu” pokazalo je da manje od deset posto dece uzrasta od četiri do osam godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka deca pristupe internetu i pre svoje treće godine.
Kako je navedeno, najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara.
Podaci pokazuju da 80 posto školaraca provodi slobodno vreme uz igrice, te prema tome, ističu, digitalna tehnologija aktivno učestvuje u oblikovanju načina na koji deca komuniciraju i na koji se druže.
U Namiksu smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svesti o internetu, sigurnosti u online sferi, kao i širenju digitalne pismenosti, koja podrazumijeva saradnju roditelja, učitelja i drugih koji se bave edukacijom dece sa predstavnicima industrije i donosiocima odluka.
Dan za sigurnost interneta je kampanja počela 2004. godine i obuhvata najrazličitije teme, od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža.
Obeležava se u više od 150 država širom sveta i fokusira se na aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.
Pod sloganom “Zajedno za bolji internet”, kampanja ima za cilj da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi, a ove godine posebno je usmerena na sigurnost dece na internetu.