Mreže 5 G osvajaju svet

0

Mobilne mreže pete generacije (5G) su nova generacija i uvode se u razvijenijim zemljama. Ove 5G mreže su i do sto puta brži nego 4G, ali da bi se to poklopilo ipak su potrebne neke ne tako jednostavne postavke. Recimo, tornjevi moraju biti blizu korisnika jer 5G signal ne može da putuje daleko i teško se “probija” kroz prepreke. Upravo zato, češće će prvih godina brzine biti oko 20 odsto iznad maksimalnih za 4G. Što nije loše. Ali, i daleko je od potencijala koji ima 5G.
Možda ipak najbitnija stavka jeste kapacitet koji podnosi 5G. Jer, više se neće događati situacije s gubitkom signala na mestima s više hiljada ljudi. Recimo, utakmice, koncerti i slični skupovi. Ili, kad su dočeci Nove godine pa svi šalju poruke u isto vreme, naručuju taksije… a signala nema! Dosad je upravo u takvim situacijama dolazilo do “pucanja” i ljudi bi do signala dolazili prekasno. S 5G se to više neće događati i moći će da podnesu sve što se postavlja pred nju.
Iako većina korisnika neće osetiti ovaj segment, značajan je za razvoj pametnih gradova, gdj se interakcija između uređaja mora odvijati doslovno u realnom vremenu. Takođe, s nestankom latencije na svoje će doći i gejmeri. Njima je problem koji se veže uz nju često noćna mora.
Kao što se spominje u delu vezanom za brzinu, 5G nije još uvek dovoljno pouzdan zbog mane koju predstavlja potreba za povećim brojem tornjeva i odašiljača svih vrsta kako bi se osigurala stabilnost veze. Samim tim, korisnici ne mogu pouzdano znati da će u svakom trenutku i na svakom mestu dobiti 5G signal na adekvatan način. Stoga, u ovom segmentu 4G pobeđuje jer je još uvijek pouzdaniji, a i biće još neko vreme dok infrastruktura ne dostigne sve što 5G može da prži.