Na Kosovu nestaju dokumenta Srbije

Na Kosovu nestaju dokumenta Srbije

Na Kosovu polako nestaju i poslednja dvojna dokumenta. Na red su stigle i vozačke dozvole. Teče tromesečni rok tokom kojeg građani mogu da zamene svoje dozvole za one koje izdaju kosovske institucije i koje će ubuduće biti jedine važeće.

Proces prelaska sa srpskih vozačkih dozvola izdatih za građane na Kosovu, koje kosovske institucije smatraju nelegalnim, traje već više od mesec dana.

Građani kažu da nemaju drugog izbora i prijavljuju se za kosovsku vozačku dozvolu, jer žele slobodno da saobraćaju svojim vozilima.

Šta građani i građanke misle o tome:

Kako situacija nalaže, tako moramo da radimo. Zamenićemo, nema problema“, kaže jedan građanin.

Imam UNMIK-ovu vozačku, to je isteklo odavno. Rekli su da mogu sa UNMIK-ovom. E zato dolazim da promenim. Ako moze sa UNMIK-ovom, može, ne može – ne dajem srpsku“, navodi jedna građanka.

Neću još da menjam, ali moraću. Šta ću..“, dodaje drugi građanin.

Građani na Severu Kosova mogu da zamene srpske vozačke dozvole sa kosovskim sve do 9. avgusta.

Kako je najavljeno, po isteku ovog roka, upotreba srpskih vozačkih od strane građana Kosova neće više biti dozvoljena.

Iz Agencije za civilni registar kažu da proces teče uredno i da je do sada više od 1.200 vozačkih dozvola zamenjeno.

Proces se dobro razvija. Do sada se oko 1.228 građana prijavilo za konverziju ilegalnih vozačkih dozvola u legalne. Ova odluka je neophodna ukoliko građani žele da registraciju njihova vozila“, navodi Bljerim Camaj iz Agencije za civilni registar.

Da bi se konverzija obavila, potrebno je imati i kosovsku ličnu kartu.

Prema zvaničnim podacima, od 2011. do 2020. godine oko 18.000 građana je zamenilo srpske vozačke dozvole. Međutim, građani na Severu su tada bojkotovali ovaj proces.