Na meti i „Turski tok“

Na meti i „Turski tok“

Gasovod „Turski tok“, koji prolazi kroz Srbiju, na meti je terorista, piše „Politika“. Ovaj list prenosi tvrdnje d aje poslednjih nedelja bilo više pokušaja napada u kopnenom delu gasovoda koji se proteže od Rusije, preko Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske. Svi ti pokušaji su osujećeni i sprečeno je da dođe do bilo kakvih problema u snabdevanju ruskim gasom ovim pravcem.


Ukoliko bi do dizanja u vazduh dela gasovoda došlo, naša zemlja bi to odmah detektovala po pritisku u cevima koji bi pao, jer to ne može da se ne registruje koliko god pokušaj diverzije bio daleko od nas, jer se pritisak prati celom dužinom cevi, navodi sagovornik „Politike“. Za sada gas preko „Turskog toka” nesmetano stiže. Nema nikakvih odstupanja u pritisku, tako da je sve pod kontrolom.


Ovo nije prvi put da stižu ovakva upozorenja iz Ruske Federacije, te da je možda vest prošla manje upadljivo zbog ozbiljnih problema koji su nastali s curenjem gasa na gasovodu „Severni tok 1” i „Severni tok 2”, posle diverzije koja je izvedena na podmorskom delu gasovoda.


Prof. dr Petar Stanojević, bivši dugogodišnji pomoćnik ministra energetike za naftu i gas, kaže za „Politiku” da je pokušaj podizanja dela gasovoda „Turski tok” u vazduh moglo da bude i na kopnem delu u Rusiji u Novorosijsku (grad se nalazi na jugozapadu evropskog dela Ruske Federacije, u delu Krasnodarske pokrajine i druga je po važnosti ruska luka na Crnom moru) odakle gas i počinje da dolazi u Tursku i dalje do Bugarske… Navodi i da nije iznenađen svim lošim vestima koje svakodnevno stižu. – Efekat diverzije na kopnenom delu gasovoda bio bi kao kada je prošle godine došlo do pucanja cevi na delu bugarskog gasovoda jer su bile stare, pa je kratko vreme došlo do prekida u snabdevanju, ali sve je brzo sanirano. Sada bi momentalno primetili da padne pritisak ako bi onima koji diverziju sprovode to i uspelo – kaže Stanojević, inače profesor na Fakultetu bezbednosti.