Sukobi na Severu Kosova

0

Pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine zatvorili su više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima i na taj način izazvali reakciju žitelja tog grada, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raksrnice.


U Zvečanu je ranjen Srećko Sofronijević i on se trenutno nalazi u teškom stanju.


“Povreda je naneta vatrenim oružjem, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju”, rekao je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.


Najmanje šest osoba je primljeno u KBC Kosovska Mitrovica, a jedan od povređenih se nalazi u operacionoj sali, saznaje nezvanično Kontakt Plus.


Situacija u centru Kosovske Mitrovice se smiruje, građani se polako razilaze, a najveći deo policijskih snaga se izmestio ka Bošnjačkoj mahali i na istočnom mostu koji vodi ka južnom delu grada.


Interventna jedinica Kosovske policije je napustila Zvečan. Na putu su primetne čaure od bojeve municije. Građani su počeli da se okupljaju kod krsta u Rudaru.


U Severnoj Mitrovici se građani polako razilaze. I dalje je, kamionima, blokirana raskrsnica na uglu ulica Lole Ribara i Knjaza Miloša.


U Severnoj Mitrovici trenutno je mirno. Građani se polako razilaze. I dalje je blokirana raskrsnica prema Bošnjačkoj mahali. Interventna jedinica Kosovske policije nalazi se i u Zvečanu. Blokiran je put kod “Komove kafane”. Dim se vidi iz pravca pumpe, koja se nalazi u blizini mosta, koji spaja Zvečan i Rudare, javlja Radio Kontakt Plus koji nezvanično saznaje da je u toku okupljanje građana u centru Zubinog Potoka.


Blokiran je i most kod “Dudinog krša” koji spaja Kosovsku Mitrovicu sa magistralnim putem Priština-Raška.


Glavna raskrsnica u severnom delu grada i dalje blokirana kamionima.


Više automobila je oštećeno, a jedan je zapaljen u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole “Mihailo Petrović Alas” i Bošnjačke mahale.


Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u “ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe”.


Kako se navodi u saopštenju, “akcija se sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice”.


“Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe. Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz”, tvrdi se u saopštenju.


Zbog protesta građana, policija je u jednom trenutku upotrebila suzavac i šok-bombe, a gradom su odzvanjale i sirene za uzbunu.