Na Severu bojkot referenduma

Na Severu bojkot referenduma

U četiri opštine na Severu Kosova juče je održan referendum za smenu četvorice albanskih gradonačelnika. Ipak, usled izuzetno niske izlasnosti proces je propao, te su oni zadržali svoje pozicije. Iako su pokrenuli proces peticije koji je do izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi su ga ipak bojkotovali.
Juče se zapravo dogodilo ono što se već nedeljama očekivalo, još od poziva Srpske liste početkom aprila na bojkot ovog referenduma.
Od ukupno 46.556 upisanih birača na Severu, juče se izjasnilo samo 253 njih.
Iz Demokratije na delu koja je ceo proces od otvaranja biračkih centara pratila potvrđuju da je celodnevni proces glasanja karakterisao – izrazit nedostatak interesovanja građana da učestvuju u glasanju i to:
„Uprkos činjenici da je u januaru preko 20 odsto građana sa pravom glasa potpisalo peticiju za smenu gradonačelnika četiri opštine severa Kosova“.
Ocenjuju da je ovo bila – propuštena prilika da građani iskažu volju i da otvore put za izbore za nove gradonačelnike opština koji bi uživali reprezentativni legitimitet.
„Glasanje je prvi demokratski instrument kojim građanin uspostavlja povezanost i učešće u lokalnoj politici, a zatim ima mogućnost da zahteva odgovornost od izabranih“, naglasili su.
Kada je reč o samoj organizaciji glasanja, priznaju da oni nisu bili zadovoljavajući.
Ipak, potvrđuju da je proces protekao glatko, bez incidenata i, ističu još jednom – nezainteresovano.
„Nije zabeležen nijedan slučaj da građani čekaju u redu za glasanje“, navode iz DnD.
„Meni ovo deluje kao uigrano ubijanje energije, širenje apatije i svesno prepuštanje Severa onima koji nemaju većinu. Dupli pas“, poručio je sinoć lider pokreta Kreni promeni.
U četiri opštine na Severu Kosova je usled izuzetno niske izlasnosti, 253 birača od 46.556 upisanih, referendum za smenu četvorice albanskih gradonačelnika – propao, te su oni zadržali svoje pozicije.
Iako su pokrenuli proces peticije koji je do današnjeg izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi su ga ipak bojkotovali.
Večeras se zapravo dogodilo ono što se već nedeljama očekivalo, još od poziva Srpske liste početkom aprila na bojkot ovog referenduma.
Na to što su najpre podržali proces prikupljanja potpisa i u njemu individualno učestvovali, a potom ohrabrili Srbe da ih bojkotuju – ukazao je Savo Manojlović nakon što se u sve četiri opštine izjašnjavanje završilo.
„‘Srpska’ lista na Severu Kosova tražila referendum na kome bi se smenili albanski predsednici opština, a onda pozvala na bojkot glasanja na tom istom referendumu“, podsetio je lider pokreta Kreni promeni.
Njemu sve to deluje kao „svesno prepuštanje Severa onima koji nemaju većinu“.
„Meni ovo deluje kao uigrano ubijanje energije, širenje apatije i svesno prepuštanje Severa onima koji nemaju većinu. Dupli pas“, naveo je Manojlović.
A za Srpsku listu današnji dan je pokazao da oni i Beograd, kako su kazali, ne zastrašuju Srbe već da to rade „Kurti i njegove jedinice“ koje su bile prisutne tokom današnjeg glasanja.
I dalje smatraju da su bili u pravu kada su pozvali Srbe da ne učestvuje u ovom „Kurtijevom igrokazu, jer je on od samog početka napravljen sa ciljem da ne uspe“.