Napad na Lavov

0
Smoke rises after an explosion in the western Ukrainian city of Lviv on March 18, 2022. - Russian forces on March 18 destroyed an aircraft repair plant in the western Ukrainian city of Lviv but no one was hurt, the mayor said. Lviv is the largest city in western Ukraine and a popular tourist destination known for its picturesque views. Last weekend Russian cruise missiles devastated a military base west of Lviv, killing 35 people and wounding more than 130. Located 70 kilometres (45 miles) from the border with EU member Poland, the city had largely been spared since Russian forces invaded on February 24. (Photo by Yuriy Dyachyshyn / AFP)

Za sada nema prijavljenih žrtava pošto je zgradu u Lavovu ranije jutros pogodilo nekoliko projektila, rekao je gradonačelnik u objavi na Telegramu. Zgrada je identifikovana kao postrojenje za održavanje aviona.

Gradonačelnik Andrej Sadovji rekao je da su spasioci trenutno na licu mesta.On je potvrdio je kako je u Lavovu pogođena jedna lokacija blizu aerodroma. Rekao je da jutros nije pogođen aerodrom.

“Ne mogu još reći tačnu lokaciju, ali definitivno nije zračna luka”, rekao je. Donedavno je ovaj grad na zapadu Ukrajine uglavnom bio pošteđen ruskih napada, a i jako je važan za odbranu Ukrajine.

Lavov je 70 kilometara udaljen od poljske granice, što znači da je na granici s NATO-om. Naime, svaki napad u Lavovu mogao bi imati međunarodne posledice. Grad je takođe bitan i za izbeglice. U njemu živi više od 200 hiljada interno raseljenih osoba. Preplavili su grad u potrazi za sigurnošću, a mnogi su ga koristili kao stajalište pre nego što krenu prema granici.

Lavov ima i važnu logističku ulogu, naročito zbog snabdevanbja oružjem. Grad je postao privremeni dom za mnoge medijske organizacije i ambasade, koja su se preselila se iz glavnog grada Ukrajine, Kijeva.

Grad je takođe kulturno sedište. Naime, istorijsko središte Lavova nalazi se na UNESCO-vom popisu svetske baštine, a tamošnji muzej čuva najcelovitiju zbirku sakralne srednjovekovne umetnosti i retkih verskih rukopisa u zemlji.

Prošle je nedelje Rusija proširila svoju ofanzivu na zapadnu Ukrajinu, ispalivši projektile u blizini Lavova i pogodivši veliku vojnu bazu blizu poljske granice.