Napad na Lavov

Napad na Lavov

Za sada nema prijavljenih žrtava pošto je zgradu u Lavovu ranije jutros pogodilo nekoliko projektila, rekao je gradonačelnik u objavi na Telegramu. Zgrada je identifikovana kao postrojenje za održavanje aviona.

Gradonačelnik Andrej Sadovji rekao je da su spasioci trenutno na licu mesta.On je potvrdio je kako je u Lavovu pogođena jedna lokacija blizu aerodroma. Rekao je da jutros nije pogođen aerodrom.

“Ne mogu još reći tačnu lokaciju, ali definitivno nije zračna luka”, rekao je. Donedavno je ovaj grad na zapadu Ukrajine uglavnom bio pošteđen ruskih napada, a i jako je važan za odbranu Ukrajine.

Lavov je 70 kilometara udaljen od poljske granice, što znači da je na granici s NATO-om. Naime, svaki napad u Lavovu mogao bi imati međunarodne posledice. Grad je takođe bitan i za izbeglice. U njemu živi više od 200 hiljada interno raseljenih osoba. Preplavili su grad u potrazi za sigurnošću, a mnogi su ga koristili kao stajalište pre nego što krenu prema granici.

Lavov ima i važnu logističku ulogu, naročito zbog snabdevanbja oružjem. Grad je postao privremeni dom za mnoge medijske organizacije i ambasade, koja su se preselila se iz glavnog grada Ukrajine, Kijeva.

Grad je takođe kulturno sedište. Naime, istorijsko središte Lavova nalazi se na UNESCO-vom popisu svetske baštine, a tamošnji muzej čuva najcelovitiju zbirku sakralne srednjovekovne umetnosti i retkih verskih rukopisa u zemlji.

Prošle je nedelje Rusija proširila svoju ofanzivu na zapadnu Ukrajinu, ispalivši projektile u blizini Lavova i pogodivši veliku vojnu bazu blizu poljske granice.