UN: U Ukrajini ubijeno 700 civila

UN:  U Ukrajini ubijeno 700 civila

Više od 700 civila, među njima 52 deteta, ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije pre tri nedelje, ali je stvarni broj verovatno mnogo veći, saopštila je zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo u današnjem obraćanju Savetu bezbednosti.

Većina ovih žrtava stradala je od eksplozivnog naoružanja sa širokim dejstvom u naseljenim područjima. Stotine stambenih zgrada su oštećene ili uništene, kao i bolnice i škole”, rekla je Dikarlo. Ona je izvestila Savet bezbednosti da je agencija UN za ljudska prava zabeležila 726 smrtnih slučajeva civila u Ukrajini, među njima 52 deteta i 1.174 povređene osobe, uključujući 63 dece, između 24. februara i 15. marta, a nije navela ko je odgovoran za žrtve.
„Brojne civilne žrtve i uništenje civilne infrastrukture u Ukrajini ne mogu se poreći. To zahteva temeljnu istragu i utvrđivanje odgovornosti”, rekla je Dikarlo. Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je 43 napada na zdravstvene objekte u Ukrajini, u kojima je poginulo 12 osoba i povređeno više desetina, uključujući medicinske radnike, saopštio je danas na sednici Saveta bezbednosti generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.
„U svakom sukobu, napadi na zdravstvene ustanove predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, naglasio je generalni direktor SZO u obraćanju Savetu bezbednosti bez preciziranja ko je odgovoran za te napade.
Velika Britanija, SAD, Francuska, Albanija, Irska i Norveška zatražile su današnji hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, kako bi se rešila eskalirajuća humanitarna kriza u Ukrajini. Savet bezbednosti trebalo bi u petak da glasa o rezoluciji koju je predložila Rusija, a kojom se zahtevaju zaštita civila u Ukrajini i bezbedan prolaz za humanitarnu pomoć i ljude koji žele da napuste zemlju.
„Mislimo da je to pogrešno. Rusija ne može prvo da puca, a onda da dođe prerušena u doktora”, rekao je albanski ambasador u UN Ferit Hodža na današnjoj sednici Saveta bezbednosti. Francuski ambasador u UN Nikolas de Rivije naglasio je da će svaka podrška ruskom predlogu rezolucije dati zeleno svetlo Moskvi za nastavak rata.