Napad u Avganistanu – 24 mrtvih I 31 ranjen

0

U napadu bombaša samoubice u Avganistanu poginulo je 24 ljudi. Ranjena je 31 osoba, među kojima ima žena i dece. Ovaj napad se smatra pokušajem atentata na avganistanskog predsednika. Ekspolozija se dogodila u Šarikaru, sedištu provincije Parvan, severno od Kabula, blizu mesta gde je održavan predizborni skup na kojem je učestvovao avganistanski predsednik Ašraf Gani, ali je on, kako tvrde zvaničnici, neozleđen. U toku je zbrinjavanje ranjenika i sumnja se da bi broj poginulih mogao da se poveća.
Nijedna militantna grupa nije preuzela odgovornost za ovaj napad.
Zapovednici talibana obećali su da će pojačati sukobe s avganistanskim i stranim snagama kako bi odvratili ljude od glasanja na predsedničkim izborima 28. septembra, na kojima Gani konkuriše za drugi petogodišnji mandat.
Ugrožena je bezbednost na svim predizbornim skupovima nakon pretnji talibana da će napadati biračka mesta, kao i okupljnja.
Mirovni pregovori između Sjedinjenih Država i talibana propali su prošle nedelje. Dve strane su nastojale da postignu dogovor o povlačenju hiljada američkih trupa iz Avganistana u zamenu za garancije sigurnosti pobunjenika.