Tramp: ne želim da idem u rat

0

“Izgleda kao da Iran stoji iza napada na naftne elektrane u Saudijskoj Arabiji, ali ja ne želim ići u rat, jer su napadi podigli cene nafte i povećali strah od novog sukoba na Bliskom Istoku”, izjavio je američki predsednik Donald Tramp. Iran je odbacio američke optužbe da stoji iza napda koji su u subotu oštetili najveće svetsko postrojenje za preradu sirove nafte i pokrenuli najveći skok cena sirove nafte poslednjih decenija.
Odnosi između Sjedinjenih Država i Irana su se pogoršavali otkako je Tramp prošle godine povukao iranski nuklearni sporazum i ponovo nametnuo sankcije zbog nuklearnih i balističkih programa Teherana.
Tramp, koji je veći deo svog mandata pokušava da odvoji Sjedinjene Države od ratova koje je nasledio, jasno je stavio do znanja, međutim, da neće ići u novi sukob protiv Saudijske Arabije. „Ja sam neko ko ne želi rat “, rekao je Tramp.
Nekoliko članova američkog kabineta, uključujući državnog sekretara Majka Pompea i ministra energetike Rika Perija, optužili su Teheran za napade. Pompeo će uskoro otputovati u Saudijsku Arabiju, rekao je Tramp.
„Imamo puno opcija, ali ne gledam sada opcije. Želim da definitivno pronađemo ko je to uradio “, rekao je Tramp.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime