Tramp: ne želim da idem u rat

0

“Izgleda kao da Iran stoji iza napada na naftne elektrane u Saudijskoj Arabiji, ali ja ne želim ići u rat, jer su napadi podigli cene nafte i povećali strah od novog sukoba na Bliskom Istoku”, izjavio je američki predsednik Donald Tramp. Iran je odbacio američke optužbe da stoji iza napda koji su u subotu oštetili najveće svetsko postrojenje za preradu sirove nafte i pokrenuli najveći skok cena sirove nafte poslednjih decenija.
Odnosi između Sjedinjenih Država i Irana su se pogoršavali otkako je Tramp prošle godine povukao iranski nuklearni sporazum i ponovo nametnuo sankcije zbog nuklearnih i balističkih programa Teherana.
Tramp, koji je veći deo svog mandata pokušava da odvoji Sjedinjene Države od ratova koje je nasledio, jasno je stavio do znanja, međutim, da neće ići u novi sukob protiv Saudijske Arabije. „Ja sam neko ko ne želi rat “, rekao je Tramp.
Nekoliko članova američkog kabineta, uključujući državnog sekretara Majka Pompea i ministra energetike Rika Perija, optužili su Teheran za napade. Pompeo će uskoro otputovati u Saudijsku Arabiju, rekao je Tramp.
„Imamo puno opcija, ali ne gledam sada opcije. Želim da definitivno pronađemo ko je to uradio “, rekao je Tramp.