Kosovo povlači zahtev za članstvo u INTERPOL-u?

0

Zvaničnici ministarstva spoljnih poslova Kosova najavili su mogućnost da povuku predlog kandidature Kosova za članstvu u INTERPOL-u ukoliko, kako su rekli, “okolnosti ne budu povoljne”. Sličan potez Kosovo je povuklo i 2017. godine iz straha da neće obezbediti potrebne glasove, piše prištinski dnevnik “Zeri”. Generalna skupština INTERPOL-a biće održana od 15. do 18. oktobra u Čileu.
Kosovski analitičari veruju da ove godine ima manje šansi za sticanje članstva u INTERPOL-u , nego što je to bio slučaj 2017. godine. Oni takođe tvde da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova učinilo “niz nepromišljenih poteza” i time otežalo šanse za učlanjenje u INTERPOL.
Vlada Srbije smatra da je učlanjenje Kosova u INTERPOL suštinsko kršenje statuta ove organizacije. Statut predviđa da država koja nije članica Ujedinjenih nacija ne može biti član , niti može učestvovati kao posmatrač.
S druge strane, analitičari u Srbiji upozoravaju da ovakav nagoveštaj može da bude “deo strategije” Kosova kojim bi se “uspavala” aktivnost Srbije na sprečavanju učlanjenja Kosova u INTERPOL: