Napadnut iranski teretni brod

0

Iranski teretni brod, za koji se veruje da je baza iranske Revolucionarne garde i koji je već godinama usidren u vodama Crvenog mora nadomak Jemena, misteriozno je napadnut, objavila je državna televizija Irana.

Eksperti UN i zapadnih zemalja tvrde da se brod MV Saviz koristi za prikupljanje obaveštajnih podataka i da bi se pobunjenici Huti u Jemenu, bliski Teheranu, snabdevali oružjem, prenose zapadne agencije.

Iranske vlasti tvrde da je brod MV Saviz u funkciji borbe protiv piraterije u Crvenom moru, državna televizija navodi današnji članak Njujork Tajmsa u kojem se citira anonimni američki zvaničnik koji tvrdi da je Izrael upozorio SAD na misteriozni napad, što izraelski zvaničnici negiraju.

Centralna komanda američkih oružanih snaga potvrila je da je upoznata sa napadom na iranski brod, ali negira bilo kakvo američko učešće u toj operaciji.

Armija Saudijske Arabije je ranije komentarisala fotografije do kojih je došao AP, a na kojima se na paluibi broda vide ljudi u kamuflažnim uniformama, kao i veliki broj antena koje vlasti u Rijadu kometarišu kao “neobične za komercijalni teretnjak” sugerišući da su sa broda vršeni elektronski nadzor i špijunaža, što je potvrdio i vašingtonski Institut za bliskoistočnu politiku koji je MV Saviz nazvao “matičnim brodom” u regionu i bazom za prikupljanje obaveštajnih podataka.