Zapad „upliće“ i Kinu u sukob u Ukrajini

Zapad „upliće“ i Kinu u sukob u Ukrajini

Zapadne obaveštajne službe tvrde da su visoki kineski funkcioneri početkom februara rekli ruskim kolegama da ne napadaju Ukrajinu pre završetka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. U izveštaju se navodi da su kineske službe imale informacije o ruskim ratnim planovima. Ruski predsednik Putin sreo se 4. februara sa predsednikom Kine Si Đinpingom, pre otvaranja Olimpijskih igara, a objavljena je zajednička izjava u kojoj se navodi da prijateljstvo dve zemlje nema granica, i istovremeno osudili širenje NATO-a.

Obaveštajni podaci o razmeni poruka između kineskih i ruskih zvaničnika bili su poverljivi, a prikupile su ih zapadne obaveštajne službe.

Međutim, različite su obaveštajne službe imale različita tumačenja i nije jasno u kojoj su se meri te informacije delile

“Ove su tvrdnje spekulacije bez ikakvog temelja i namera im je da preokrenu stvar da se okrivi i okleveta Kinu”, rekao je Li Pengju, portparol kineske ambasade u Vašingtonu, odgovarajućoi na pitanje jesu li kineski funkcioneri pozvali ruske kolege da odlože invaziju na Ukrajinu do završetka Olimpijskih igara.

SAD poažljivo posmatraju ponašanje Kine i zabrinute su zbog mogućnosti da Kina pomogne Rusiji da izbegne sankcije. Pre rata u Ukrajini Rusija i Kina su objavile da su potpisale 30 – godišnji ugovor o kineskoj kupovini gasa koji se doprema putem novog gasovoda. Američki zvaničnici pretpostavljaju da će velike kineske državne banke izbegvati otvoreno kršenje sankcija Rusiji. Kina je takođe ukinula i ograničenja uvoza ruske pšenice.

Otkako je počeo rat, kineski zvaničnici dosledno su složni s Rusijom. Izrazili su podršku zabrinutosti Rusije u vezi NATO-a i rekli da bi ruski i ukrajinski političari trebalo da vode pregovore. U saopštenju kineske vlade o telefonskom razgovoru prošlog petka između Sija i Putina ponavljaju se ta stajališta. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odbija da nazpve rusko delovanje “invazijom” i okrivljuje Sjedinjene Države za raspirivanje napetosti oko Ukrajine.