Napetost na grčko-turskoj granici

0

Sukobi su izbili rano jutros na grčko-turskoj granici, kada su grčke snage ispalile suzavac i vodene topove kako bi zaustavile migrante. S druge strane, turski graničari ispalili su velike količine suzavca na grčku stranu granice, javlja AP.
Hiljade migranata i izbelica pokušavaju da uđu u Grčku ove nedelje, nakon što je pre sedam dana Turska, koja je praktično čuvala granice Evrope, odlučila da ne sprečava migrante da predju u zemlje EU.Atina je te sukobe okarakterisala kao pretnju po nacionalnu bezbednost, navodi Rojters.
Situacija na grčkim granicama postala je ozbiljna kada je Turska pustila oko 130.000 izbeglica i migranata, koji su se zaputili ka Evropi starom balkanskom rutom, koja je dobrim delom zatvorena posle migrantske krize 2015.
Tenzija na tursko-grčkoj granici bilo je i juče, iako nije bilo ispaljivanja suzavca i gumenih metaka kao prethodnih dana.
Ankara je juče postavila 1.000 pripadnika specijalnih policijskih snaga na granici s Grčkom kako bi zaustavila povratak migranata na svoju teritoriju.