Britanija glasa – Džonson u prednosti?

0

Više od 45 miliona glasača u Velikoj Britaniji izlazi na birališta. Prevremeno glasanje za 650 mesta u parlamentu treba da stavi tačku na višemesečnu blokadu parlamenta i otvori put ka konačnoj odluci o sudbini Bregzita. Birališta su otvorena sat vremena pre izlaska sunca, a biće zatvorena čak šest sati po okončanju kratkog zimskog dana. Poslednja predizborna ispitivanja javnog mnjenja daju između šest i deset odsto prednosti vladajućim konzervativcima. I sam premijer Boris Džonson, poučen primerima referenduma o Bregzitu i blic glasanja pre dve godine kada je Tereza Mej izgubila većinu, predviđa tesan rezultat.

I on, i lider opozicionih laburista Džeremi Korbin, vodili su oštru kampanju, koja je prvi put ličila na američke predsedničke izbore. Korbin je “prošarao” celu zemlju za samo pet dana.

Prva ministarka Škotske svoj deo države obišla je juče za samo par sati.

Mediji u poslednja 24 sata bruje o bekstvu Borisa Džonsona u obližnju hladnjaču od kamera jutarnjeg programa televizije ITV.

Kad se sve sabere, sve se svodi na tradicionalan skok popularnosti dve vladajuće stranke uoči glasanja.

Liberaldemokrate su propustile šansu da pokupe glasove svih evrofila u zemlji.

Izborna strategija laburista je da optužuju vladu da tajno želi da privatizuje zdravstvenu zaštitu – najveću političku zaostavštinu levice.

Konzervativci, udruženi sa Bregziterskom strankom Najdžela Faraža, nastoje da probuše tzv. laburistički crveni zid na severu zemlje preotimanjem bregziterskih glasova.

Birači su umorni od političke krize što torijevci prate sloganom “kraj neizvesnosti”. Kladionice im zasad daju za pravo. Džonsonovoj stranci daju prednost od 2:5.

Najnervozniji je londonski Siti gde svaka vest dovodi do promene kursa nestabilne funte. Da li se politička paraliza Britanije nastavlja – biće poznato tek sutra ujutru.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime