Napetost u Lamanšu

0

Francusko ministarstvo pomorstva usmeno je upozorilo dva britanska broda koji su ribarili u vodama kod francuske luke Avr. Francuska ministarka mora Anik Žirarden rekla je da su brodovi upozoreni noćas tokom provera. Ona je navela da posada prvog nije htela da ih posluša u početku a da drugi nije imao dozvolu pecanja u francuskim vodama, zbog čega je zaplenjen.

Prema navodima Ministarstva, jedan od brodova preusmeren je u francusku luku, a kapetan broda suočen je sa sudskim procesom i oduzimanjem ulova.

Incident se dogodio nakon što je Britanija odgovorila na pretnje Pariza sankcijama, jer je London posle Bregzita odbio dozvole za 35 malih francuskih brodova za ribolov u britanskim vodama.

U sredu uveče su objavili ultimatum i upozorili da će početi da nameću “strožije mere” od sledećeg utorka ukljućujući zabranu iskrcavanja britasnkih brodova, pojačanu graničnu i sanitarnu kontrolu britanske robe, strožije bezbednosne provere britanskih brodova i pojačane provere kamiona koji idu ili dolaze iz Britanije.

Iz Londona je poroučeno da su francuske pretnje “preterane” i da krše međunarodno pravo i trgovinske sporazume i upozoreno da će se “osvetiti”.

Lord Frost je, pre najnovijeg incidenta, rekao da vlada traži “urgentno objašnjenje” francuskih planova i da će “razmotriti dalju akciju u tom svetlu”.