Rat u Gazi – 9000 poginulih

Rat u Gazi – 9000 poginulih

Žestoke borbe vode se jutros u gradu Gaza, u neposrednoj blizini bolnice Al Kuds, gde ima i poginulih, potvrdili su očevici. Izraelske snage su bombardovale visoke zgrade u blizini bolnice, koja se nalazi u naselju Tel el-Hava na južnoj strani grada Gaze. Veliki broj raseljenih koji strahuju za svoje živote sklonili su se u bolnicu.
Izraelska vojska je saopštila. „Mi smo u gradu gaza, a grad je opkoljen“.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je počeo razgovore sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler napisao je da „čak i ako Izrael ima pravo da se brani, način na koji to čini je važan. U Tel Avivu ćemo razgovarati o davanju prioriteta bezbednosti civila i pružanju humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.
Hamas je saopštio da je za 27 dana rata poginulo 9 hiljada palestinaca, 1400 Izraelaca i da u Gazi ima 242 taoca.
Izrael razmatra mogućnost formiranja specijalnog suda za procese pripadnicima Hamasa.
Iz Izraela su svoje ambasadore povukli Jordan, Čile, Kolumbija i Bahrein.
Prelaz Rafa između Gaze i Egipta takođe će biti otvoren danas kako bi se omogućio izlazak stranaca, dvojnih državljana i povređenih Palestinaca. Ovo su javili lokalni izvori, prema kojima se očekuje da ode preko 600 ljudi najviše onih sa američkim i dvojnim državljanstvom. Po ulasku, nakon provere tereta od strane izraelske strane, očekuje se da oko 50 kamiona humanitarne pomoći uđe u Gazu.