NATO i EU pozivaju na dijalog

0

Generalni sekretar NATO-a razgovarao je telefonom sa srpskim predsednikom i kosovskim premijerom, nakon što je vest dana bila dolazak srpskog ministra odbrane na Jarinje i to u pratnji ruskog ambasadora u Srbiji i ruskog izaslanika odbrane.

Sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem šef NATO-a razgovarao je o potrebi da situacija na Severu „deeskalira“.

Vitalno je i za Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i povratak dijalogu“ – ključna je Stoltenbergova poruka, koju je plasirao preko Tvitera.

Ponovio je standardnu rečenicu kojom NATO opisuje svoju misiju na Kosovu: „Mandat NATO-a/KFOR-a ostaje da obezbedi i osigura mirno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve“.

Probudili’ su se danas i drugi međunarodni zvaničnici sa zapada, a neki su i po drugi put reagovali za nedelju dana, i to nakon što je ruski ambasador Bocan Harčenko, u pratnji general-majora Aleksandra Zinčenka i sa srpskim ministrom odbrane koji je ujedno i potpredsednik vlade – Nebojšom Stefanovićem, obišao danas pre podne zadejstvovane snage Vojske Srbije u okviru taktičkih grupa u Garnizonu u Raški, vojnu bazu „Rudnica“ i na pravcu ka Jarinju.

Kosovo i Srbija moraju da promađu rešenja za smirivanje situacije. EU će podržavati ove napore. I kosovski i srpski lideri su odgovorni za sve rizike po bezbednost, izjavio Džozep Borelj. On navodi da je dijalog uz posredovanje EU i dalje jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, a u to spadaju sloboda kretanja i registarske tablice.

Snažno pozivam Kosovo i Srbiju da ga iskoriste. Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana – prvi je pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana“, istakao je Borelj.