NATO jača snage u Bugarskoj i Rumuniji

0

Nemački Špigl piše da Amerikanci navodno predlažu da NATO pošalje po 1.500 vojnika u Rumuniju i Bugarsku kao odgovor na gomilanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici, uz ocenu da taj poduhvat nosi velike političke rizike, prenosi Dojče vele.

Kako se navodi, američki general Tod D. Volters, zadužen za savezničke snage u Evropi, nedavno je kolegama u NATO predložio pojačano prisustvo trupa u Bugarskoj i Rumuniji, piše nemački nedeljnik pozivajući se na neimenovane izvore sa jednog sastanka.

Prema navodima, Volters bi da i u dve balkanske zemlje budu snage takozvane Enhanced Forward Presence (EFP), koje već postoje u Poljskoj i baltičkim zemljama, gde izvode manevre sa lokalnim vojskama.

U slučaju sukoba, ideja je da te trupe budu na frontu dok ne stigne pojačanje.

NATO je uvođenje jedinica EFP pravdao aneksijom Krima, pa i sada zagovornici misle da bi pojačanje bilo primeren odgovor na ruske vojne manevre blizu ukrajinske granice.

Špigel prenosi Voltersove reči da će se NATO i dalje držati sporazuma sa Rusijom koji zabranjuje trajno stacioniranje jakih trupa na istočnom krilu NATO, zbog čega iz tog razloga u baltičkim zemljama ne postoje stalne trupe, već se vojnici rotiraju.

Kako se navodi, u centrali NATO nisu potvrdili ni demantovali navode nemačkog medija, a nemački list ocenjuje da je uzdržanost razumljiva jer su sve države NATO “svesne koliku političku eksplozivnost nosi taj predlog”.