NATO pozdravio dogovor u Briselu

0

NATO je pozdravio sporazum Beograda i Prištine o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova, navodeći da će misija Kfor igrati fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju njegove efikasne primene.

“Misija Kfor, predvođena NATO-om, igraće fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju efikasne primene sporazuma, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine kojom se Kforu nalaže da osigura bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, navela je portparolka alijanse Oana Lungesku.

Ona je istakla da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, od ključnog značaja za stabilnost u celom regionu.

“NATO nastavlja da snažno podržava dijalog uz posredstvo EU i druge napore u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region”, dodala je Lungesku.

Lungesku je navela da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prethodnih dana razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o potrebi za deeskalacijom, suzdržanošću i povratkom dijalogu.

“Radujemo se sutrašnjem dolasku specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u sedište NATO-a, gde će se sastati sa generalnim sekretarom Stoltenbergom i članovima Severnoatlantskog saveta”, navela je Lungesku.