Sokobanja – stradalo 8 rudara

0

U rudniku mrkog uglja “Soko” kod Sokobanje obrušio se deo jame i rudari su ostali zarobljeni, saznaje RTS. Direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović izjavio je za RTS da je stradalo osam rudara, a da je oko 20 njih povređeno. On ističe da su uglavnom u pitanju lakše povrede.


Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, izjavio je da su ovoj nesreći stradali: Zlatković Darko – 1979. godište, Trivunac Nenad (1985),Grujić Radovan (1975),Petrović Petar ( 1991),Čokorilo Branko (1966),Zlatanović Branislav ( 1967), Živković Bratislav ( 1963) i Stajić Bojan (1988).


Objasnio je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko”, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.


“Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu”, rekao je Spasić.


Direktor rudnika “Soko” Drago Milinković rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.


“Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo”, kaže Milinković.


I Nemanja Denić, direktor Aleksinačkih rudnika, izrazio je saučešće porodicama nastradalih rudara.


“Radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku ‘Soko’ i deo su ovog kolektiva. Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti”, rekao je Denić.

Direktor Opšte bolnice u Aleksinac doktor Goran Vidić izjavio je za RTS da su četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, ako i ekipe iz Zaječara i Knjaževca koje su uključene.

Navodi da je u Opštoj bolnici u Aleksincu zbrinuto 18 povređenih rudara – 15 sa lakim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali da je i on van životne opasnosti.

Ističe da su u kontaktu sa upravom rudnika i da je 49 rudara bilo u smeni.

“Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo”, navodi Vidić.