NATO za slobodu govora u Crnoj Gori

0

Nakon spekulacija da je Crna Gora zatražila podršku NATO alijanse oko kontrolisanja protesta vezanih za kontroverzni Zakon o slobodi veroispovesti, oglasila se i ova međunarodna organizacija.
Sloboda izražavanja važna je u svakoj demokratiji – sve dok se to radi na miran način, izjavili su “Vijestima” u NATO.
Oni su time odgovarili na pitanje da li prate situaciju u Crnoj Gori, odnosno masovne litije koje se više od mesec dana održavaju u znak protesta Mitropolije crnogorsko-primorske nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.
– NATO se ne meša u unutrašnje stvari. Sloboda izražavanja važna je u svakoj demokratiji – sve dok se to radi na miran način – rečeno je juče “Vijestima” iz NATO-a.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da nije tačno da je zbog održavanja litija Crna Gora zvala NATO u pomoć.
– To nije tačno. Crna Gora ima obavezu da razmenjuje informacije. Ovo (protesti) je zanimljiva informacija koja se ne tiče samo Crne Gore, već se tiče i Zapadnog Balkana. Mi smo tu informaciju kao odgovorna članica NATO razmenili sa Alijansom, ali nije bilo poziva, ni slučajno. Višak očekivanja od EU ni od NATO nisam imao, ali bih voleo da vidim, da ove informacije malo prodrmaju i briselsku administraciju i u drugim centrima, da se shvati da vreme na Balkanu definitivno ne stoji – poručio je, između ostalog, Đukanović.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je juče da se sve više zemalja članica suočava sa hibridnim pretnjama, ističući da je NATO tim zbog toga boravio u Crnoj Gori krajem novembra.
– Videli smo da hibridne pretnje sve više i više postaju realnost za sve više NATO saveznika. To je mešavina prikrivenih operacija, vojnih i nevojnih vidova agresije, sajber agresije protiv NATO saveznika. Na zahtev Vlade Crne Gore mi smo uputili prvi takav tim u Crnu Goru u novembru. Proveli su tamo nekoliko dana – kazao je Stoltenberg na konferenciji u Briselu.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime