Nema mira za Libiju

Nema mira za Libiju

General Kalifa Haftar otišao je iz Moskve ne potpisavši sporazum o prekidu sukoba koji već devet meseci razaraju već u dobroj meri uništenu Libiju. Komandant Libijske narodne armije je ljutit otišao iz ruske prestonice jer mu treba više vremena za razmišljanje. Da li su mirovni pregovori propali?
General Haftar nije zadovoljan ponuđennim sporazumom pošto ima vojnu inicijativu na terenu I dominaciju svoje vojske I oružja. S druge strane, Haftar uživa što otvorenu, što prećutnu, podršku svetskih centara moći. Njega podržavaju I Moskva I Vašington, I Egipat, Saudijska Arabija, Arapski Emirati… Vladu u Tripoliju podržavaju Ujedinjene nacije I Turska koja je zaiteresovana za eksploataciju libijskog gasa.
Haftar nije pristao na dogovor koji su postigli Rusija I Turska, iako je ponuđeno rešenje prihvatio Fajs Al- Saraj, šef vlade u Tripoliji.
Prekid sukoba koji uništavaju Libiju, u kojima je do sada poginulo više stotina civila, nije prihvaćen posle sedam sati pregovora. Ratnim razaranjima je obuhvaćen istok Libije, bogat naftnim izvorima. Od početka ofanzive na Tripoli, više od 280 civila i oko 2.000 boraca je ubijeno, a 146.000 Libijaca raseljeno, tvrde u Ujedinjenim nacijama.
Mevlut Čavušoglu, šef diplomatije Turske je rekao da je Haftar zatražio da mu dozvole da do sutra ujutru razmotri sporazum.
“Nastavićemo sa našim naporima u tom pravcu. Za sada nije postignut konačan rezultat”, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Šri Lanki.
Rusija, evropske sile i libijski susede “rade na isti način i motivišu sve libijske strane da se dogovore, umesto da probleme rešavaju nasiljem “, rekao je Lavrov.
I istok I zapad nastoje da stabilizuju Libiju koja je zemlja sa najvećim rezervama nafte u Africi.
Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uputili su zajednički poziv na primirje. Čelnici Turske i Francuske su pozvali na trajnije primirje koje će utrti put političkom procesu, dok je Nemačka ovog meseca pripremala samit o Libiji.
Putin kasno u ponedeljak razgovarao je u Moskvi o razgovorima sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopštio je Kremlj, posle njene posete Moskvi u subotu.
Turska je poslala čak I trupe koje bi nadgledale primirje u Libiji. Mediji tvrde da se na strani generala Haftara bori I nekoliko stotina ruskih plaćenika, iako je ruski predsednik Putin izjavio da, ukoliko ima Rusa koji se bore u Libiji, oni nisu na platnom spisku Moskve.