Nemačka vojska u Litvaniji

Nemačka vojska u Litvaniji

Nemačka će rasporediti hiljade vojnika samo 100 kilometara od ruske granice. Sporazum između Nemačke i Litvanije dovešće do prvog stalnog inostranog raspoređivanja nemačkih trupa posle Drugog svetskog rata.

Nemački vojnici će biti tačno na liniji vatre ako Kremlj ikada pokrene napad na teritorije NATO država, piše Politiko. Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius je jučer u Viljnusu potpisao sporazum sa svojim litvanskim kolegom Arvidasom Anušauskasom kojim se utvrđuju uslovi pod kojima će 4800 nemačkih vojnika i 200 civila biti stacionirano u toj baltičkoj zemlji.

“S ovom brigadom spremnom za rat, preuzimamo odgovornost vodstva ovde u savezu i na istočnom krilu NATO-a. Brzina projekta jasno pokazuje da je Nemačka razumela novu sigurnosnu stvarnost”, istakao je Pistorius. Rat u Ukrajini preokrenuo je vojno razmišljanje u Berlinu, prisiljavajući generale i političare da se kreću neuobičajenom brzinom.

Jedna od jedinica koje čine novu brigadu je i Panzerbataljon 203 iz Augustdorfa u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Reč je o oklopnoj jedinici koja je predala Ukrajini sve svoje tenkove Leopard 2 i čeka nove tenkove. Pistorius je najavio kako će novi tenkovi biti isporučeni direktno u Litvaniju.

Neki opozicioni poslanici upozoravaju da brigada u Litvaniji neće biti spremna za odbranu.

Pistorius je rekao da održavanje jedinice koja je poslata u Litvaniju mesečno košta između 25 i 30 miliona evra u Nemačkoj. Prvi delovi biće raspoređeni u Litvaniji sledeće godine, a pun sastav brigada trebalo bi da bude postavljen do 2027.