Džonson ubrzava sporazu o trgovini sa SAD

0

Britanski premijer Boris Džonson poslao je ministra spoljnih poslova Dominika Raba da razgovara sa američkim kolegom Majkom Pompeom u Stejt Departmentu, a ministarka trgovine Liz Tras bi trebalo da razgovara sa najvišim američkim zvaničnicima zaduženim za trgovinu. Džonson je ubrzao proces sklapanja trgovinskog sporazuma sa SAD posle obećanja da će 31. oktobra Velika Britanija istupiti iz EU, bez obzira da li će biti dogovora ili ne. Trgovoinski sporazum sa Trampovom administracijom i, kako Džonson očekuje, smirio tenzije u Britaniji, nakon što je u delovima Ujedinjenog kraljevstva došlo do „separatističkih komešanja“.

Tramp, koji u Džonsonu vidi vođu istomišljenika, rekao je da bi se trgovina između dve zemlje mogla znatno povećati nakon što Britanija napusti EU.

Nakon svog prvog telefonskog razgovora sa Džonsonom, Tramp je rekao novinarima da bi bilateralni sporazum s post-Bregzit Britanijom mogao biti “tri do četiri, pet puta” veći od trenutne trgovine. Kada London izađe iz Evropske unije “, mogli bismo učiniti mnogo više”, rekao je Tramp.