Nova drama o Bregzitu

0

Svaki dan je, čini se, novi čin drame o Bregzitu. Nakon što je u subotu odbio da raspravlja o sporazumu koji je britanski premijer Boris Džonson postigao sa Unijom o izlasku do kraja oktobra, Donji Dom Parlamenta danas bi trebalo da se izjasni o tom dokumentu. Neizvesno je da li će uopšte glasanja i biti, a u međuvremnu sa one strane La Manša stižu izjava da je odlaganje moguće i do februara iduće godine.

Ukoliko ima smisla. Evropska unija je spremna da odloži Bregzit do februara 2020. godine ako premijer Džonson tokom ove nedelje u parlamentu ne dobije podršku za svoj dogovor, piše britanski dnevnik Sandej tajms. To odlaganje bi bilo promenljivog karaktera, što znači da Britanci mogu da izađu iz Unije i ranije, u zavisnosti od toga kada bi dogovor bio ratifikovan.

Za eventualno produženje roka potrebna je saglasnost svih 27 članica, koje se pitaju koja bi bila svrha novog odlaganja.

“Očigledno je vlada u Londonu razočarana zbog toga što parlament nije glasao o sporazumu i zatražila je produženje roka. Ali zemlje članice Unije se s pravom pitaju koja bi bila svrha toga – da li je to zbog više vremena da bi se ratifikovao sporazum ili nečega drugog? Moramo dobiti jasan odgovor iz britanskog parlamenta”, poručio je premijer Irske Leo Varadkar.

Nemački ministar privrede Peter Altmajer kaže da je “očigledno da britanska vlada nema podršku parlamenta”.

“Nema više mesta za taktiziranje, pa vlada mora da izađe pred parlament. Potrebno nam je rešenje i to uskoro kada bi sve strane znale na čemu su”, dodaje Altmajer.

Čeka se novo glasanje u Vestminsteru

U Lonodnu svi danas očekuju ishod glasanja u Donjem parlamenta – da li će biti zelenog svetla za novi sporazum koji je Džonson postigao sa Briselom prošlog petaka.

U njegovoj vladi su sigurni u pozitivan ishod, i to na vreme, iako vlada nema podršku saveznika irske Demokratske partije unionista za taj sporazum.

“Izaći ćemo do 31. oktobra. Imamo za to i sredstva i sposobnost”, poručio je britanski ministar Majkl Gouv.

Opozicija kritikuje kontradiktorne poteze premijer Džonsona.

“On je detinjast. Zakon je jasan i trebalo je da potpiše pismo. Ako izađemo bez sporazuma za 11 dana zbog toga što je uradio, premijer će biti lično odgovoran”, smatra Kir Starmer iz Laburističke stranke.

Inače, britanski premijer je uputio tri pisma na adresu Evropske unije. U Briselu se sada razmatra kako da se odgovori na britanski zahtev za odlaganje i čeka se odluka u parlamentu na Vestminsteru.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime