Nova politička kriza u Crnoj Gori

0

Ovaj premijer zaista ne zaslužuje da vodi Vladu Crne Gore”, rekao je sinoć šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović pri kraju rasprave o smeni ministra pravde Vladimira Leposavića, koja je okončana otvaranjem pitanja njenog poverenja.

Razlog za to bile su oštre reči premijera Zdravka Krivokapića upućene poslanicima, koje je optužio za nemoral i političko licemerje.

Glasanje o smeni Leposavića očekuje se danas, a kakav god njegov ishod bude, politička rasprava o tome ko će dalje voditi izvršnu vlast biće verovatno nastavljena. To je najavio i Radunović, navodeći da “postoji 41 poslanik koji imaju mogućnost da skupe potpise” i da se “nastavi da vlada ova većina i građani koji su to tražili”.

Danas je pravi momenat da se dogovorimo i da razmotrimo da li je došao taj trenutak. Pozivam vas da to uradimo, zaključak će biti zajednički na korist svih građana Crne Gore”, rekao je Radunović.

I poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da Krivokapić više nema njegovo poverenje čime se dovodi u pitanje parlamentarna podrška 41 poslanika.

Oštra rasprava, najprije o ministrovoj izjavi o genocidu u Srebrenici, a potom o premijeru, okončana je nakon više od šest sati izvinjenjem vicepremijera Dritana Abazovića, koji je rekao Vlada radi pod velikim pritiskom i da su očekivanja velika.

On je dodao da je premijer govorio o ukupnoj političkoj etici a ne o nekome pojedinačno: “Moramo biti svesni da je mnogo lako srušiti nešto, otići sa neke pozicije, ali je mnogo teško graditi društvo pomirenja”, naveo je Abazović.

Prethodno je veliki broj poslanika vladajuće koalicije, ali i opozicije protestovao zbog unižavanja parlamenta, nakon što je Krivkapić u završnoj reči podsetio na postizborni sporazum koji je, kako je rekao, iritirao mnoge koji nisu želeli ekspertsku Vladu.

Ako je nešto bilo dobro, to je ekspertska Vlada jer birine o građanima. Niko od nas nema ni lični partijski interes i to treba da bude jasno. Pozivate na dijalog a čitavo vreme ucenjujete… Ovde se toliko laži čuje da se postavlja pitanje šta je to politika. To nije kultura trgovine i onoga što radite. Da pričate meni o moralu, ovde je prisutan nemoral, političko licemerje,” kazao je Krivokapić.

Njegova izjava izazvala je oštre reakcije u parlamentu. Miodrag Lekić je rekao da “pajac više nema njegovu podršku”.

Ovo je udarac vladi, Krivokapić je nedostojan vođenja državnih poslova, neću više diplomatisati, prevršilo je svaku meru. Mi se loše osećamo da podržavamo čoveka koji je plasirao takav prostakluk i savetujem mu da ga plasira u svom društvu, ovo nije njegovo društvo. Ovaj pajac više nema moju podršku”, rekao je Lekić.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je odgovorio da su bivši premijeri izgovarali gore reči u parlamentu i da parlament nije ponižen, već je sve veći.

Na dnevnom redu parlamenta bila je rasprava o inicijativi premijera za smenu ministra Vladimira Leposavića zbog ranije izjave o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je danas rekao u Skupštini da cijenu plaća samo on, a da će Vlada opstati. “Niko neće srušiti ovu vlast i ja sam srećan. A vinovnici ovog događaja iz 1995. godine nikad se neće vratiti na vlast – game is over”, poručio je Leposavić.