Crkva traži zaštitu od kosovskih vlasti

0

Nedavna izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu o “služenju liturgija u Miloševićevim crkvama” još je jedna u nizu uvreda kojima kosovske institucije krše osnovna verska prava Srpske pravoslavne crkve, saopštila je sinoć Eparhija raško-prizrenska. Eparhija je u objavi na Tviteru ocenila da njihovi odnosi i odnosi srpskih političkih tela na KiM sa institucijama kosovskih Albanaca nikada nisu bili toliko loši.

– To je dodatni razlog da međunarodna zajednica treba da zaštiti naš narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine – poručila je Eparhija.

Kako se navodi, crkva i zemljište na kome je ona podignuta vlasništvo su SPC po odluci Apelacionog suda iz 2017. godine u Prištini.

– Optuživanje SPC zbog služenja liturgije u Prištini uz najvulgarnije izjave i pretnje kao i skrnavljenje verskog objekta političkim grafitima, i to u prisustvu kosovske policije, dodatni su pokazatelji pravnog bezakonja u društvu u kome se ne poštuju ni verske slobode, ni sudske odluke – poručila je Eparhija raško-prizrenska.