Nova Vlada Rusije

Nova Vlada Rusije

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin odobrio je novu vladu ove zemlje u kojoj ostaju brojni ministri iz pretodnog mandata, ali sa novim ministrom ekonomije i novim prvim potpredsednikom vlade. Nova vlada formirana je manje od sedam dana nakon što je Putin otkrio velike promene u političkom sistemu koje su dovele do ostavke tadašnjeg premijera Dmitrija Medvedeva i njegove cele vlade. Nakon ostavke, Medvedev je imenovan za zamenika predsedavajućeg Sigurnosnog vijeća, tela koje vodi Putin.
Nakon toga, Putin je izabrao 53-godišnjeg Mihaila Mišustina, bivšeg šefa poreske službe za novog premijera Rusije.Sergej Lavrov i Sergej Šojgu zadržali su svoje pozicije.Novi kabinet ruske vlade ima mnogo novih lica. To su ljudi koji nikada ranije nisu obavljali funkcije saveznih ministara i potpredsednika vlade. Međutim, svaki od njih ima veliko iskustvo.
Prvi potpredsednik vlade je Andrej Belousov, koji je zamenio Antona Siluanova na toj funkciji. Siluanov je, međutim, zadržao funkciju ministra finansija. Belousov je dugo bio pomoćnik predsednika Rusije u ekonomskim pitanjima. On je doktor ekonomskih nauka i autor je mnogih naučnih članaka i publikacija, a posao u vladi mu je takođe poznat. Pored Belousova, premijer će imati još osam zamenika.
Zamenik premijera nove vlade postao je i Marat Husnulin. Ima 53 godine, potiče iz Kazanja. Kao ekonomista, 1990. godine diplomirao je na Kazanjskom državnom institutu za finansije i ekonomiju, a 2006. odbranio je disertaciju. Početkom dvehiljaditih, Marat Husnulin rukovodio je Ministarstvom građevine, arhitekture i stanovanja i komunalnih službi Tatarstana. Za to vreme u Kazanju su uspešno izgrađeni i pušteni u rad sportski objekti.
Potpredsednica vlade je I Viktorija Abramčenko. Skoro cela njena karijera povezana je sa odeljenjima za katastar, registraciju i upravljanje zemljištem.
Dmitrij Černišenko postavljen je za potpredsednika vlade zaduženog za sport. On je nasledio Olgu Golodec na tom mestou. Dmitrij Černišenko je poznati sportski menadžer u zemlji i inostranstvu. Ima 51 godinu. Vodio je Organizacioni odbor Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i Paraolimpijskih igara 2014. godine. U novembru iste godine postao je predsednik Kontinentalne hokejaške lige (KHL). Černišenko je 2019. godine drugi put zaredom ušao je na listu 500 najuticajnijih medijskih ličnosti na svetu.
Takođe, Aleksej Overčuk je postao potpredsednik vlade. U Federalnoj poreskoj službi bio je i zamenik Mihail Mišustin.
Jurij Trutnev, Tatjana Golikova i Jurij Borisov zadržali su pozicije potpredsednika vlade u novoj vladi pod predsedavanjem Mišustina.
Dmitrij Grigorenko postavljen je za potpredsednika vlade i šefa kabineta.