Novi gradonačelnici u Hrvatskoj

0

Sva četiri najveća hrvatska grada – Zagreb, Rijeka, Split i Osijek dobili su nove gradonačelnike. U Zagrebu je sa skoro 200.000 glasova kandidat zeleno-leve koalicije „Možemo“ Tomislav Tomašević pobedio protivkandidata Miroslava Škoru iz Domovinskog pokreta koji je dobio 100.000 glasova. U Zagrebu je glasalo 45,07 posto upisanih birača.

Hrvatska demokratska zajednica nije uspela sačuvati Split – pobedio je kandidat levog centra iz stranke Centar Ivica Puljak koji je za sobom ostavio HDZ-ovog kandidata Vicu Mihanovića. U najvećem dalmatinskom gradu glasalo je 43,53 posto upisanih birača.

U Rijeci su socijaldemokrati uspeli da sačuvaju gradonačelničku fotelju. Vojka Obersnela, koji nakon 20 godina odlazi sa funkcije gradonačelnika, zamijeniće njegov nekadašnji zamenik Marko Filipović, čiju pobedu nije uspeo ugroziti nezavisni kandidat Davor Štimac. Glasalo je 34,16 posto upisanih birača.

HDZ je nakon 31 godinu uspeo da osvoji mesto gradonačelnika Osijeka, gde je 34-godišnji Ivan Radić pobedio kandidata desnice Berislava Mlinarevića.