Rakočević predsednik UNS-a

0

Skupština Udruženja novinara Srbije (UNS) izabrala je za novog predsednika tog udruženja Živojina Rakočevića, novinara iz Gračanice i direktora Doma kulture.

Sednica UNS počela je u subotu, a izbor Rakočevića objavljen je pošto je glasanje nastavljeno u nedelju. Njegov protivkandidat bio je dosadašnji predsedik UNS-a Vladimir Radomirović koji nije prisustvovao saopštavanju rezulata.

Kandidaciona komisija UNS-a predložila je prethodno za kandidata dosadašnjeg predsednika Vladimira Radomirovića, a na Izbornoj skupštini usvojen je predlog da Živojin Rakočević, na osnovu žalbi podnetih Skupštini, bude drugi kandidat.

Prema ranijem izveštaju RTV KiM , Rakočević je dobio 263 glasa, Radomirović 241, a pet glasova je bilo nevažećih. Glasalo je 510 članova od 599 koliko ima pravo glasa.

Živojin Rakočević izjavio je da je na Skupštini udruženja pobedio “potisnuti, dobro organizovani i sjajni marginalni deo kolega, da je pobedio dijalog i odsustvo kršenja pravila”.

“Govorio sam da je UNS mrtav zato što je prestao dijalog, prestali smo da podržavamo ljude koji drugačije misle i isključivali ih iz Udruženja i zato što smo bili spremni da osudimo kolege…Ta marginalna, dobra, nevidljiva novinarska sila koja radi na terenu i koja je na najvećem udaru u unutrašnjosti je odlučila da budem prvi predsednik UNS u istoriji ovog udruženja koji nije iz Beograda”, naglasio je Rakočević.

Rakočević je zahvalio svima koji su bili, dali doprinos i preživeli “onu nenormalnu atmosferu” u subotu.

“Ne bih unosio nikakav trenutak podele, jer ako mi u UNS ili bilo kom esnafskom udruženju nismo spremni na suštinski dijalog i da prihvatmo drugačije mišljenje, ne treba da se bavimo ovim poslom”, odgovorio je Rakočević na pitanje o današnjem izostanku sa sednice Skupštine UNS dosadašnjeg predsednika i njegovog protivkandidata Vladimira Radomirovića.

Na sednici UNS-a su izabrani i članovi Nadzornog odbora: Dušanka Vujošević, Dušan Telesković, Brane Krtolica, Života Negovanović i Radojka Nikolić, kao i članovi Suda časti: Jasmina Ilić, Muharem Bazdulj, Milorad Vesić, Vesna Kostić i Ljubinka Milinčić.

Glasanje za članove Upravni odbor UNS-a će biti ponovljeno jer su u kutiji bila dva listića više od broja evidentiranih članova koji su glasali.