Novi sukobi u Jerusalimu

0

Izraelska letelica izvela je seriju vazdušnih udara na položaje militanata u pojasu Gaze rano jutros, kao odgovor na zapaljive balone, poznatije kao “balone bombe”, lansirane sa palestinske teritorije, saopštila je izraelska vojska. Inicijalna kapisla bio skup jevrejskih ultradesničara koji je dozvolila nova izraelska vlada.

To je prvi veliki sukob otkako je sklopčjeno primirje 21. maja, nakon višednevnih međunarodnih pritisaka da se okonča krvoproliće koje je trajalo 11 dana. U tim napadima je stradalo je više od 250 ljudi, među kojima je 68 dece, većina od njih u Gazi. Izraelska policija saopštila je da je 17 osoba uhapšeno u sukobima Palestinaca sa policajcima tokom marša jevrejskih ultranacionalista u Jerusalimu. Pojedini Palestinci su bacali kamenje i napali policajce duž rute parade, navodi policija, a preneo je dnevnik “Tajms of Izrael”. Oko 2.000 policajaca raspoređeno je u glavnom gradu kako bi osigurali dogadaj. Dvojica policajaca su lakše povređena kada su ih pogodili kamenjem. Kako su izvestili palestinski mediji, 33 Palestinca su povređena u sukobima, što je preneo “Džeruzalem post”.

Marš jevrejskih ultra-nacionalista održan je u utorak kroz kvartove istočnog Jerusalima. Izraelska policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija i uz pomoć pripadnika policijske konjice obezbeđivala je trasu prema Kapiji Damask u Starom gradu i sklanjala Palestince koji su se nalazili u tim delovima grada. Učesnici marša nosili su izraelske zastave i uzvikivali “Narod Izraela živi”.