Susret Putin – Bajden

0

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden i ruski lider Vladimir Putin sastaju se danas u Ženevi. Najpre će se dvojica lidera sastati zajedno sa ministrima spoljnih poslova dve zemlje, Entonijem Blinkenom i Sergejem Lavrovim, a potom će se priključiti i drugi zvaničnici. Obojica lidera se nadaju da bi samit mogao da rezultira stabilnim i predvidljivim odnosima za koje su ocenili da su na najnižoj tački do sada.

Američki i ruski predsednik sastaće se u vili iz 18-veka, sa pogledom na Ženevsko jezero.

Sastanak bi mogao da traje četiri do pet sati ili više od toga, dok Bajden i Putin budu razgovarali o kontroli naoružanja, hakerskim napadima i mešanju u izbore.

Međutim, neće obuhvatati obroke, a Bajden i Putin će održati odvojene konferencije za novinare.

Lideri SAD i Rusije će se pre sastanka u biblioteci, koji bi trebalo da počne u jedan sat popodne po lokalnom vremenu, sastati sa predsednikom Švajcarske.

Bajden planira da tokom razgovora pokrene brojna pitanja – od sajber napada iz Rusije do njenog mešanja u američke izbore i kršenja ljudskih prava. Međutim, rekao je da se nada da postoje oblasti u kojima dve zemlje mogu da sarađuju i da mogu da se normalizuju istorijski napeti odnosi, a Putina je nazvao “dostojnim protivnikom”.

Bajden smatra da može da postigne saglasnost sa Putinom u nekim manjim oblastima, uključujući i potencijalno vraćanje ambasadora u Vašington i Moskvu. Takođe se nada da će biti postignut napredak kada je reč o novom sporazumu o kontroli naoružanja između dve zemlje, nakon što je Rusija u januaru pristala na petogodišnje produženje postojećeg.

Od kako je preuzeo položaj predsednika u januaru, Bajden je više puta vršio pritisak na Putina da zaustavi sajber napade na kompanije i vladine agencije u Americi i širom sveta, koji potiču iz Rusije, i osudio pritvaranje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Takođe je objavio obaveštajne podatke koji sugerišu, bez ozbiljnih dokaza, da je Moskva nudila nagrade Talibanima da napadaju američke trupe u Avganistanu.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da će “hakerski napadi biti značajna tema razgovora”.

Putin je odbacio američke optužbe da su Moskva i ruski hakeri odgovorni za sajber napade na američke kompanije i vladine agencije.

U Ženevi će biti raspoređeno između 3.000 i 3.500 policajaca i pripadnika drugih bezbednosnih snaga.