Olimpijada bez publike

0

Otvaranje Olimpijskih igara u Tokuju 23. jula će biti bez spektakularne koreografije, rekvizita i hiljada plesača i glumaca. Biće održan, kako navode izveštači iz prestonice Japana, „otrežnjujući performans“, na polupraznom Olimpijskom stadionu u Tokiju, pred nekoliko stotina zvaničnika i uz stroga protivepidemijska pravila. Sve u skladu sa realnošću, a realnost je porast broja zaraženih u Tokiju, pa će Olimpijada biti održana bez prisustva publike.

Japan je ovog meseca odlučio da se takmičenja održe bez publike kako bi umanjili zdravstvene rizike.

Do sada je u Japanu bilo 67 slučajeva zaraze među akreditovanim za Igre od 1. jula, kada su počeli da pristižu mnogi sportisti i zvaničnici.

Ovo je uticalo i na ceremoniju otvaranja, jer neće svi sportisti biti prisutni na paradi timova. Mnogi dolaze neposredno pre početka takmičenja i napustiće selo najkasnije dva dana nakon završetka, kako bi se izbegli kontakti što je više moguće.

Umesto da više od 10.000 sportista maršira na stadion praktično jedan do drugog, parada će biti manja.

Biće nekoliko stotina stjuarda koji će voditi sportiste na paradu. Ceremonija otvaranja na neki način biće jedinstvena i fokusiraće se samo na sportiste.

U Riju je bilo 12.600 sportista i zvaničnika na paradi. Japanski tim mora da se bori između toga kako promovisati svoju estetiku i kombinovati strahove i brige povezane sa Olimpijskim igrama i infekcijama i bolestima.

U javnosti postoji velika zabrinutost zbog sigurnosti održavanja globalnog sportskog spektakla usred pandemije, a mnogi Japanci strahuju da bi se Olimpijske igre mogle pretvoriti u super-širenje virusa.