Mekalister protiv bojkota – opozicija ne popušta

0

Predsedavajući Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Makalister izjavio je da bi partije koje bi bojkotovale izbore nakon konstituisanja novog saziva ostale bez glasa u Skupštini Srbije a sve to, kako je ocenio, ne bi doprinelo jačanju demokratije i demokratskih institucija.

On je rekao novinarima da je EP spreman da aktivno podrži dijalog vlasti i opozicije kako bi se unapredili uslovi rada u parlamentu.

“Bojkot 2020. godine značio bi da se glas onih stranaka koje se za to odluče ne čuje u Parlamentu”, rekao je Makalister.

Jedna zemlja, jedna nacija, jedan parlament, ali različiti stavovi, što je priroda parlamentarne demokratije, kazao je on.

Predsedništvo Srpskog pokreta “Dveri” donelo je odluku da taj pokret ne učestvuje na nastupajućim izborima na proleće sledeće godine, jer, kako navode, smatraju da se za poslednjih devet meseci ništa nije promenilo po pitanju osnovnih uslova za slobodu medija i fer i poštene izbore.

“Izbori o kojima govori vlast nisu izbori već neslobodno glasanje obmanutih i prisiljenih građana Srbije od strane vlasti, i to u medijskom mraku koji traje poslednjih osam godina. Mi samo tražimo poštovanje zakona i osnovnih demokratskih standarda o objektivnom javnom informisanju u okviru koga se može čuti druga strana i drugačije mišljenje od onog koje iznosi vlast, dok kada su izbori u pitanju svi izborni učesnici moraju imati ravnopravan tretman, što u Srbiji odavno nije slučaj”, navode „Dveri“.

Neučestvovanje na lažnim izborima je, kako ističu, izraz neslaganja pokreta “Dveri” kojim, kako navode, ukazuju da se živi u nenormalnom političkom poretku.

Predsednik stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je danas da predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister zna šta se dešava u Srbiji, ali da iz “njemu znanih razloga odbija da stvari nazove pravim imenom”.

“Da je gospodin Mekalister stvarno hteo da čuje kakvo je stanje u Srbiji, mogao je da pozove na sastanak članove Stručnog tima protesta Jedan od pet miliona, predstavnike svih političkih stranaka ili gradjane koji već osam meseci protestuju”, naveo je Djilas u saopštenju.

Djilas je ocenio da je najava da će sledeći izveštaj Evropske komisije sadržati preporuke za sprovodjenje fer i poštenih izbora, “praktično priznanje Evrope da u Srbiji nema uslova za normalan izborni proces”.

Naveo je i da bi “bilo korisno” da se Mekalister kada kaže “da je parlament mesto za demokratsku debatu”, priseti da opozicija bojkotuje rad Skupštine Srbije u skladu sa Sporazumom sa narodom koji je potpisalo više od 200.000 gradjana.

“Razlozi za bojkot parlamenta najbolje su definisani u Izveštaju Evropske komisije u kome je izražena zabrinutost radom parlamenta, slobodom izražavanja i borbom protiv organizovanog kriminala”, izjavio je Djilas.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime